Linkovi

SAD podigle optužnicu protiv kineskih hakera


Američka zastava iznad zgrade Sekretarijata za pravosuđe (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)
Američka zastava iznad zgrade Sekretarijata za pravosuđe (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)

Hakeri koji rade sa kineskom vladom napali su kompanije koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa, ukrali intelektualnu svojinu vrednu stotine miliona dolara i trgovinske tajne preduzeća širom sveta, saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe.

U optužnici, podignutoj dok američki zvaničnici sve više upozoravaju na napore stranih vlada da ukradu američke inovacije, navodi se da su hakeri proteklih meseci istraživali ranjivosti u kompjuterskim mrežama kompanija koje su javno poznate po svom radu na razvoju vakcine i leka za Kovid 19.

Reč je o najnovijoj agresivnoj meri Trampove administracije protiv Kine, koju američki lider optužuje za pandemiju, koja je doprinela padu njegove popularnosti.

Optužnica je podignuta protiv kineskih državljana Lija Šaojua i Donga Đadžija koji su prema navodima federalnih tužioca ukrali informacije ne samo za svoju ličnu korist, već su i znali da bi one bile interesantne i dragocene kineskoj vladi.

Dvojica optuženika nisu u pritvoru i federalni zvaničnici priznali su u utorak da verovatno nikada neće zakoračiti u američku sudnicu. Međutim, optužnica ima važnu simboličnu vrednost za Sekretarijat za pravosuđe, koji smatra da je javno prozivanje korisnije od čekanja na malo verovatni scenario prema kojem bi optuženici putovalli u SAD i tako rizikovali da budu uhapšeni.

Hakerski napadi počeli su pre više od 10 godina, a mete su bile farmaceutske, solarne i kompanije koje proizvode medicinske aparate, kao i politički disidenti, aktivisti i sveštenstvo u Americi, Kini i Hong Kongu, navele su američke federalne vlasti.

Veruje se da je reč o prvim optužbama protiv stranih hakera za pokušaj krađe naučnih otkrića povezanih sa koronavirusom, mada američke i druge zapadne obaveštajne agencije mesecima upozoravaju na te napore.

Vlasti u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prošle nedelje su optužile grupu hakera povezanu sa ruskim obaveštajnim službama za napade na organizacije i kompanije koje se bave istraživanjem koronvirusa.

Kina je, uz Rusiju, Iran i Severnu Koreju, sada zauzela mesto u tom sramnom klubu zemalja koje pružaju bezbedno utočište za sajber kriminalce u zamenu za njihovu spremnost da rade u korist države i da hrane nezaježljivu glad kineske Komunističke partije za teško zarađenom intelektualnom svojinom, uključujući i istraživanje o Kovidu 19, američkih i drugih kompanija koje nisu kineske", saopštio je pomoćnik sekretara Džon Demers, glavni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe zadužen za nacionalnu bezbednost.

Nema nagoveštaja da su hakeri uspeli da ukradu istraživanja o Kovidu 19. Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na pitanje Asošijeted presa da prokomentariše optužbe protiv hakera.

Peking je ranije više puta demantovao optužbe da je odgovoran za hakerske napade, prenosi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG