Linkovi

Kina uvela sankcije članovima američkog Kongresa


Američka zastava u Pekingu

Kina je u ponedeljak uvela sankcije trojici članova američkog Kongresa zbog odluke Trampove administracije da kazni visoke kineske zvaničnike zbog kršenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji Šinđang.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Kruzu i Marku Rubiju i republikanskom kongresmenu Krisu Smitu.

Hua je navela da su sankcije takođe uvedene američkom ambasadoru za verske slobode Semu Braunbeku i Kongresno-izvršnom odboru o Kini, zajedničkom odboru Kongresa i Bele kuće fomiranom da se bi "pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava" u Kini.

Rubio je jedan od predsedavajućih tog odbora, a Smit član i bivši kopredsedavajući.

Odluka o uvođenju "proporcionalnih sankcija" saopštena je nekoliko dana nakon što je Tramova administracija uvela kaznene mere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaničnika Komunističke partije, među kojima je i partijski sekretar u Šinđangu Čen Čuango.

Predsednik Donald Tramp je prošlog meseca potpisao zakonski predlog o uvođenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u Šinđangu.

Odnosi dve najveće svetske ekonomije pogoršani su nedavnih meseci zbog niza pitanja, među kojima su odgovor na pandemiju koronavirusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hong Kongu, Tajvanu i Šinđangu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG