Linkovi

Kina preuzela prostorije američkog konzulata u gradu Čengduu


Radnik uklanja znak na ulazu u američki konzulat u Čengduu

Kina je preuzela prostorije konzulata SAD u gradu Čengduu, pošto je naredila da bude zatvoren kao odgovor na to što su SAD zatvorile kineski konzulat u Teksasu prošle nedelje. Ovo je poslednji u nizu događaja koji pokazuje povišene tenzije između dve najveće svetske ekonomije.

Američki konzulat u Čengduu, provinciji Sičuan, zatvoren je u 10 ujutru po lokalnom vremenu, a kineske vlasti su ušle u prostorije konzulata, saopšteno je iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Peking je prošlog petka najavio da osoblju američkog konzulata daje 72 sata da napusti zgradu, koliko je ostavljeno i kineskoj diplomatskoj misiji u Hjustonu.

"Razočarani smo odlukom kineske Komunističke partije i nastavićemo da radimo sa građanima kroz naše druge diplomatske ispostave u Kini", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Konzulat u Čengduu otvoren je 1985. i imao je skoro 200 zaposlenih, od kojih su 150 lokalci.

Odnosi SAD i Kine su na najnižem nivou u proteklih nekoliko decenija, a sporovi su se vodili po raznim osnovama - od trgovine, tehnologije, pa do pandemije koronavirusa, teritorija u Južnom kineskom moru i situacije u Hong Kongu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je rekao da je asertivniji pristup Kini "misija našeg vremena".

XS
SM
MD
LG