Linkovi

Pooštrene mere bezbednosti ispred konzulata SAD u gradu Čengdu


Kineska policija ispred američkog konzulata u gradu Čengdu
Kineska policija ispred američkog konzulata u gradu Čengdu

Ispred američkog konzulata u kineskom gradu Čengdu u subotu su pooštrene mere bezbednosti dok se službenici pripremaju da ga napuste, dan nakon što je Kina naložila njegovo zatvaranje u odgovoru na američku naredbu Pekingu da zatvori konzulat u Hjustonu, u Teksasu, prenosi agencija Rojters.

Zatvaranje konzulata dodatno je pogoršalo odnose dve najveće svetske ekonomije.

Ubrzo nakon što je u petak stupila na snagu naredba o zatvaranju kineskog konzulata u Hjustonu, grupa ljudi, za koju se veruje da su američki zvaničnici, silom je otvorila zadnja vrata objekta.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je u subotu da je to kršenje međunarodnih i bilateralnih sporazuma i da će Kina odgovoriti, ali nije saopšteno na koji način.

U gradu Čengdu, skinut je grb američkog konzulata unutar kompleksa, dok su se službenici pripremali da ga napuste. Ispred je bila raspoređena policija, a ulica gde se nalazi konzulat je zatvorena za saobraćaj.

Ni konzulat ni američka ambasada u Pekingu nisu odgovarali na zahteve Rojtersa da prokomentarišu zatvaranje.

Naredba o zatvaranje izdata je nakon što je Trampova administracija dala rok Kini do petka, u 4 poslepodne po lokalniom vremenu, da isprazni konzulat u Hjustonu. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je konzulat bio "centar za špijunažu i krađu intelektualne svojine".

Američkom konzulatu u Čengduu takođe je dat rok od 72 sata da se zatvori odnosno do ponedeljka, u 10 ujutro po lokalnom vremenu, tvitovao je urednik kineskog dnevnika "Global tajms".

Konzulat je otvoren 1985. godine i u njemu je radilo gotovo 200 ljudi, među kojima oko 150 lokalno zaposlenih. Nije poznato koliko ih je trenutno u konzulatu nakon što su američke diplomate evakuisane iz Kine zbog pandemije koronavirusa.

Stanovnici Čengdua različito su reagovali na zatvaranje konzulata.

"Najviše strahujem da se Sjedinjene Države neće zaustaviti na tome, možda će da bude još gore", kaže 19-godišnji student Žang Čuhan.

"Odobravam taj potez. Sjedinjene Države su zatvorile naš konzulat i mi trebalo da zatvorimo njihove", kađe 29-godišnji Đang.

Odnosi Vašingtona i Pekinga pogoršali su se ove godine i eksperti ocenjuju da su na najnižem nivou poslednjih više decenija. Dve zemlje spore se oko niza pitanja, od trgovine i tehnologije do pandemije koronavirusa, kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru i ograničavanja prava u Hong Kongu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da su neki službenici u konzulatu u Čengduu "preduzimali aktivnosti koje nisu bile u skladu sa njihovim identitetima", da su se mešali u kineska unutrašnja pitanja i naneli štetu njenim bezbednosnim interestima. Međutim, nije objasnio na koji način.

XS
SM
MD
LG