Linkovi

Analitičari: Dugoročni trend zaoštravanja američkog stava prema Kini


Zastave SAD i Kine
Zastave SAD i Kine

Gotovo pola veka nakon što je predsednik Ričard Nikson obnovio odnose sa Kinom, američki državni sekretar Majk Pompeo je predstavio aktuelnu američku politiku prema Pekingu, koju je nazvao izborom izmedju “slobode I tiranije”.

O zaoštrenom stavu Trampove administracije prema Pekingu, Pompeo je govorio u Niksonovoj biblioteci u južnoj Kaliforniji.

Stara politika slepog angažmana sa Kinom jednostavno neće biti od koristi. Ne smemo je nastaviti i ne smemo joj se vratiti. Predsednik Tramp jasno je stavio do znanja da nam je potrebna strategija koja štiti američku ekonomiju i naš način života. Slobodan svet mora da trijumfuje nad ovom novom tiranijom.”

Pompeo je istakao da je stari način angažovanja sa Kinom rezultirao samocenzurom medju američkim biznisima i u Holivudu, dok je Kina nastavila sa represijom na svojoj teritoriji i u Hong Kongu.

Pompeo je takodje ocenio da Kina pokušava da postane globalna dominantna sila i sve je više autoritarnana unutrašnjem planu, kao i sve više neprijateljski raspoložena prema slobodama u inostranstvu.

Pomepov govor održan je iste nedelje kada su SAD naredile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu u roku od 72 sata – nazvavši ga centrom za špijunažu i kradju intelektualne svojine.

“Ovo je u celosti maliciozna kleveta. Ona ruši most prijateljstva izmedju Kineza i Amerikanaca”, ocenio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin.

“Jedini način da se istinski izmeni komunistička Kina je da se deluje na osnovu toga kako se kineski lideri ponašaju, a ne šta kažu. Predsednik Ronald Regan je rekao da je angažman sa Sovjetskim Savezom bio zasnovan na poverenju, ali i verifikaciji. Kad je reč o Kini, mislim da ne treba da imamo poverenja i da treba da verifikujemo stvari”, poručio je Pompeo.

Nije iznenadjujuće da Sjedinjene Države zauzimaju oštriji stav prema Kini, kaže ekspert iz Korporacije Rend, Timoti Hit.

“Još od predsednika Džordža Buša mladjeg, vlada dugoročni trend postepenog pooštravanja američkog stava prema Kini. Realnost je da se jaz u moći između dve nacije sužava, i u toku je istinsko takmičenje.”

Pompeo apeluje na druge zemlje da takodje drže Kinu odgovornom, ali to možda nije tako jednostavno.

“Veliki broj zemalja zavisi ili se barem u velikoj meri oslanja na trgovinu sa Kinom. Stoga neće biti lako za mnoge zemlje da podrže oštar stav Vašingtona”, ocenjuje Hit.

Hit navodi da postoji dvostranačka podrška trvrdokornom stavu prema Kini, posebno kada je reč o specifičnim pitanjima kao što su kradja intelektualne svojine i kineski pristup Hong Kongu, što bi moglo da bude pokazatelj onoga što će se desiti posle novembarskih predsedničkih izbora.

“Predsednički kandidat Džo Bajden izrazio je veoma oštar stav prema Kini, što potvrdjuje znatnu dvostranačku zabrinutost povodom te zemlje. Stoga očekujem da će se, bez obzira ko pobedi na izborima, stav Trampove adminsitracije prema Kini u velikoj meri nastaviti”, ističe Hit.

Ostaje još da se vidi da li će taj oštriji stav biti uspešniji od onoga koji su pokušavale da primene druge administracije.

XS
SM
MD
LG