Linkovi

Pompeo: Narednih dana mere protiv kineskih softverskih kompanija


Državni sekretar Pompeo oglasio se pošto je u petak predsednik Tramp izjavio da će, najkasnije do subote, narediti zabranu društvene mreže TikTok u Sjedinjenim Državama. (Foto:Mangel Ngan/Pool via REUTERS)
Državni sekretar Pompeo oglasio se pošto je u petak predsednik Tramp izjavio da će, najkasnije do subote, narediti zabranu društvene mreže TikTok u Sjedinjenim Državama. (Foto:Mangel Ngan/Pool via REUTERS)

Predsednik Donald Tramp preduzeće mere protiv kineskih kompanija koje podatke dostavljaju direktno vladi u Pekingu što predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo.

“Predsednik Tramp je rekao da je dosta i mi ćemo to rešiti tako što ćemo u narednim danima preduzeti mere u vezi sa širokim spektrom rizika po nacionalnu bezbednost koji predstavljaju softveri povezanim sa Komunističkom partijom Kine“, rekao je Pompeo u razgovoru za Foksnjuz.

Državni sekretar Pompeo oglasio se pošto je u petak predsednik Tramp izjavio da će, najkasnije do subote, narediti zabranu društvene mreže TikTok u Sjedinjenim Državama.

Poslednjih nekoliko meseci zvaničnici SAD-a su više puta ponavljali da je TikTok u sastavu pekinške kompanije Bajtdens (ByteDance) i da predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost jer preuzima lične podatke.

“Uzrok su ugrožavanja privatnosti američkih građana već duže vreme – jer se smatralo da služi za zabavu ili kompaniji nije želela da bude uskraćena mogućnost za zaradu”, rekao je Pompeo.

U reakciji na najave kompanija Bajtdens iskazala je spremnost da TikTok proda američkom Majrosoftu, u pokušaju da postigne dogovor sa Belom kućom, izjavila su za agenciju Rojters dva neimenovana izvora.

Takve planove naišla je na podršku republikanskih senatora. Jedan od njih je Džon Kornin, teksaški republikanac.

"To bi bila dobitna kombinacija", objavio je na društvenoj mreži Tviter Kornin.

Senator Lindzi Grejem poručio je u subotu da je, kako se izrazio, pravi odgovor na zabrinutosti u vezi sa bezbednosnim nedoumicama zbog TikToka njen prelazak u vlasništvo Majkrosofta.

"Ne narušava konkurenciju i podatke ostavlja van ruku kineske Komunističke partije", rekao je Grejem.

Piter Navaro, jedan od savetnika u Beloj kući, rekao je za Foksnjuz da će predsednik Tramp svoje dalje potezeu vezi sa TikTokom objaviti u nedelju ili u ponedeljak.

Stiven Mnučin, sekretar za finansije u odvojenom nedeljnom intervjuu, rekao je da se Odbor za strana ulaganja (telo koje preispituje implikacije stranih poslovnih ugovora na nacionalnu bezbednost) bavi tim pitanjem.

XS
SM
MD
LG