Linkovi

Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviće pregovore o Zakonu o slobodi veroispovesti


Mitropolit Amfilohije Radović sa vernicima u Podgorici - ilustrativnna fotografija (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Mitropolit Amfilohije Radović sa vernicima u Podgorici - ilustrativnna fotografija (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je u nedelju uveče da je prihvatila poziv crnogorskog premijera Duška Markovića na nastavak pregovora o reševanju za njih spornih pitanja u Zakonu o slobodi veroispovesti.

Iz Mitropolije su naveli da su prihvatili da se pregovori nastave u ponedeljak u vili "Gorica" u Podgorici.

U saopštenju se navodi da je SPC, kako se navodi, bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinom pravom putu i načinu da se reše otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države, koja su nastala pre i nakon donošenja i stupanja na snagu, kako je ocenjeno, spornog zakona.

"Iz tog razloga, prihvatamo vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve božije tako i zbog vernog naroda", stoji u saopštenju.

U objavi SPC se dodaje i da se očekuje da će Vlada Crne Gore u potpunosti poštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhije Srpske pravoslavne crkve i prihvatiti njene predloge o izmenama i dopunama zakona.

"Imajući u vidu složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vernim narodom, kao i zbog proganjanja sveštenstva i monaštva, ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmeniti i dopuniti sporni zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane svetinja od strane pravoslavnog naroda Crne Gore", navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2018. Zakon o slobodi vjeroispovijesti što je potez koji je u dijelu crnogorske javnosti izazvao napetosti.

Dok crnogorske vlasti tvrde da se time nastoji uvesti red u oblast koju je, kako navode, regulisao zastareli zakon - Srpska pravoslavna crkva, prosrpski orijentisana opozicija i zvaničnici Srbije tvrde da se tim zakonskim rešenjem otvara put, za kako navode, otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG