Linkovi

Crna Gora: Nadležni tvrde da crkva duguje za porez, Mitropolija negira


Sastanak mitropolita Amfilohija Radovića i premijera Crne Gore Duška Markovića, arhivska fotografija (Foto: Vlada Crne Gore)
Sastanak mitropolita Amfilohija Radovića i premijera Crne Gore Duška Markovića, arhivska fotografija (Foto: Vlada Crne Gore)

Crnogorska Poreska uprava saopštila je da Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ima višemilionski poreski dug prema državi, najavljujući da će u slučaju neizmirenja dug prinudno naplatiti od njene imovine na atraktivnim lokacijama.

“Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura”, saopštio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Mugoša je rekao da je poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika premašio 300,000 eura, te da je procjena da je “ukupan dug (MCP) višemilionski” i da je zato Poreska uprava pokrenula kontrolu u svim vjerskim zajednicama.

“Ako MCP ne plate poreski dug dobrovoljno, zakonska obaveza Poreske uprave je sa dug naplati prinudno-sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine”, rekao je Mugoša.

On je rekao da se mjere prinudne naplate mogu primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, “a imajući u vidu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, te da je dio gradjevinskih poduhvata u Budvi i posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta”.

Poreska uprava navodi da MCP predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznose prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač.

“Međutim, kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljivanja, tako i sa aspekta okaćanja poreskih obaveza”, rekao je on i dodao da MCP ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, kao i da “već devet godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrdjivanje poreskih obaveza”.

Prema riječima direktora Poreske uprave, “imajući u vidu navedeno, procijenjenje obaveze ovog subjekta (MCP) iznose više miliona eura”.

Mitropolija: Poreska uprava se pridružila hajci

Mitropolija crnogorsko-primorska je, u međuvremenu, negirala navode direktora Poreske uprave Crne Gore Miomira Mugoše saopštivši da su objavljeni podaci neprovereni i neutvrđeni.

"Imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve", navedeno je u saopštenju koje je objavila Informativna agencija Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ukazano je da su se predstavnici Mitropolije odazvali 11. februara pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je, nastavlja u svom saopštenju Mitropolija, raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je, kako tvrde predstavnici Srpske prvoslavne crkve u Crnoj Gori, da je reč o netačnoj sumi.

"Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine", ukazano je u saopštenju.

Konstatovano je, tvrdi se u saopštenju Mitropolije, da su njeni predstavnici još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno reši u skladu sa zakonskim propisima.

"Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke
prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu"
, stoji u saopštenju Mitropolije
Crnogorsko-rimorske.

Crnogorski parlament usvojio je u decembru 2018. Zakon o slobodi vjeroispovijesti što je potez koji je u dijelu crnogorske javnosti izazvao napetosti.

Dok crnogorske vlasti tvrde da se time nastoji uvesti red u oblast koju je, kako navode, regulisao zastareli zakon - Srpska pravoslavna crkva, prosrpski orijentisana opozicija i zvaničnici Srbije tvrde da se tim zakonskim rješenjem otvara put, za kako navode, otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG