Linkovi

Palmer za Glas Amerike: Dezinformacije o crnogorskom zakonu namerna provokacija Moskve


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer

Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti su namjerna provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer. Sjedinjene Države, kako je istakao Palmer, zalažu se za kompromis i mirno rešenje spora oko zakona. Američki zvaničnik u intervjuu Glasu Amerike nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.

Glas Amerike: Crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva započele su dijalog o Zakonu o slobodi vjeroipovesti koji je izazvao proteste u zemlji i u regionu. Šta SAD očekuju od tog dijaloga?

Palmer: Mi očekujemo da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj vjeri, a sa ciljem da se dođe do razumjevanja o tome kako se ovaj zakon može primijeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

Palmer: SAD za kompromis i mirno rešenje spora u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Glas Amerike: Da li će SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obje strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama?

Palmer: Dijalog je tek počeo, premijer Marković i mitropolit Amfilohije su se tek sastali 14. i to na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, to mora da je dobar znak. Nadamo se da će proces dobiti na zamahu, a mi ćemo nastaviti da držimo otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažemo za kompromis i duh saradnje, dok oni rade na pronalaženju miroljubivog rješenja.

Glas Amerike: SPC tvrdi da je zakon diskriminatoran i da je cilj da se oduzme imovina crkve, a crnogorska vlada to demantuje. Da li SAD veruju da je zakon diskriminatoran i da mu je cilj da se oslabi uticaj SPC u Crnoj Gori?

Palmer: Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije o zakonu. Jako je važno da iza razumjevanja između vlade i crkve o tom kako će zakon biti primijenjen u praksi i šta to znači u praktičnom smislu. Nadamo se da će ovaj dijalog premijera i mitropolita dovesti do uzajamnog razumjevanja.

Glas Amerike: Ali SAD ne zauzimaju nikakav stav o zakonu i o njegovom sadržaju?

Palmer: Kako razumjemo, zakon sam po sebi je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične takve zakone. Razmijemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama.

Glas Amerike: Zakon je izazvao tenzije izmedju Crne Gore i Srbije , bilo je veoma oštre retorike srpkih zvaničnika, kako to vidite?

Palmer: Bilo je mnogo dezinformacija oko zakona i spora izmedju vlade i SPC. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike. Mnogi izveštaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u CG, identifikovali su ogroman broj namernih dezinformacija, lažnih vesti emitovanih sa namerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje izmedju Srba i Crnogoraca, kada ga ne treba gledati kao etničko pitanje. To je namerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

Glas Amerike: Da li Rusija koristi SPC za promovisanje svojih interesa i izazivanje podjela u Crnoj Gori i u regionu?

Palmer: Sigurno mislim da je to rizik. Rusi vide ovaj zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste, kao priliku da naprave razdor izmedju Srbije i Crne Gore, da povise tenzije. Rusija, koja odbija da prihvati realnost u Evropi posle Hladnog rata , vidi situaciju u kojoj postoji velika napetost kao nešto nešto što je njen strateški interes na Zapadnom Balkanu , a to je suprotno od onoga što žele da vide Sjedinjene Države. Mi želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, gde zemlje sarađuju da bi prevazišle razlike. Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podjele

Glas Amerike: I dok se Crna Gora bori protiv te kampanje bez presedana, počela je da a hapsi novinare i građane zbog objava na društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Palmer: Mislim da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

XS
SM
MD
LG