Linkovi

MCP: Litije će biti mirne i nenasilne


Sveštenici Srpske pravoslavne crkve na litiji u Crnoj Gori (Foto: AP/Risto Bozovic)

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je u četvrtak da će litije koje se od nedjelje ponovo organizuju biti mirne i nenasilne, ali i da će njihovi učesnici “biti čvrsti i odlučni u odbrani svojih vjerskih prava”, negirajući navode direktora policije Veselina Veljovića i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da se na jednom klasteru povezanom sa vjerskim okupljanjima 70 ljudi zarazilo koronavirusom.

"Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, po ko zna koji put, politički zloupotrebljeno od strane aktuelnog režima. Ovog puta je poslužilo kao štit direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću”, saopštila je Mitropolija.

MCP u saopštenju konstatuje da “budući da je Protivteroristička jedinica bila zauzeta čuvanjem bagera po ulcinjskom zaleđu, neko je morao da priskoči u pomoć direktoru Veljoviću kad je uhvaćen u neistini da je na litijama zabilježen veći klaster zaraženih novim koronavirusom”.

“To je, izuzetno neuspješno, učinilo pomenuto tijelo", piše u saopštenju MCP.

NKT je saopštilo da je na više njihovih sjednica saopštavana procjena Instituta za javno zdravlje (IJZ) da je oko 70 inficiranih osoba prisustvovalo vjerskim okupljanjima, a da nijesu bile povezane na drugi način.

Iz MCP kažu da su procjena Insitituta za javno zdravlje (IJZ) “na koju se u svom saopštenju poziva NKT i tvrdnja Veljovića sasvim očigledno različite".

"Prva govori o vjerskim okupljanjima uopšte i o mogućem objašnjenju za oboljevanje 70 osoba, ne precizirajući čak ni da li su svi oni bili na istom okupljanju, a druga (Veljovićeva) je izričita i precizna - litija i klaster od 70 zaraženih, pojačana dodatkom "u samo jednom", što je samo neuspješan pokušaj da se ostavi utisak da je takvih "litijskih klastera" bilo više, što ne odgovara onome što je bila procjena IJZ", navodi MCP.

Iz Mitropolije su ocijenili da NKT "nije smio da se pridruži Veljoviću u ovom otvorenom napadu na Crkvu", navodeći da će litije, kao i do sada, biti mirne i nenasilne.

“Što se crkve, sveštenstva, monaštva i vjernika tiče, policija i njen direktor mogu da budu potpuno rasterećeni, naše litije će imati karakter kakav su imale i prije posljednje epidemije - biće mirne i nenasilne, ali će njeni učesnici biti čvrsti i odlučni u odbrani svojih vjerskih prava, prava svoje crkve i svojih svetinja”.

Ranije ove nedjelje mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je za narednu nedjelju nastavak litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dok je policija najavila da će sankcionisati svako kršenje mjera NKT-a, koje dozvoljavaju javna okupljanja do 200 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG