Linkovi

Đukanović: Sve što je oteto Crnoj Gori biće ponovo njeno, ma koliko se neko protivio


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Predsjednik Crne Gore, Milo Djukanović, saopštio je u ponedjeljak da će sve što je oteto od države Crne Gore biti ponovo u njenom vlasništvu, ma koliko se neko tome protivio, i poručio da nijednoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), "ne pripada pravo da otima tuđu imovinu".

Đukanović je, u svom govoru povodom dvije godine od početka ovog predsjedničkog mandata na Cetinju, pored ostalog rekao da Crna Gora "treba da unapredjuje vladavinu prava" i "novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima i zamijeni zakone stare skoro pola vijeka".

“Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se dio društva pobuni odgovor je: Ne”, rekao je Đukanović, aludirajući na masovne proteste pristalica SPC koji se protive usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, smatrajući ga pokušajem otimanja omovine te crkve.

On je rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio mnoga pitanja, od kojih su se neka pokazala na površini, kao što je pitanje imovine gdje se država suočila sa otporom SPC.

“Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio”, istakao je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, rasprava o ovom Zakonu otvoreno je ukazala na, kako je rekao, “očiglednu ambiciju da se preko određenih struktura koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateškim putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke”.

“A siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbiji”, rekao je crnogorski predsjednik i poručio da Crna Gora nikada neće prihvatiti ponudjene “okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana”.

Đukanović je optužio SPC da se proteklih mjeseci sa nipodaštavanjem odnosila prema autokefalnosti CPC, poručujući da je ustavna obaveza “da svi zajedno radimo za stvaranje pretpostavke slobode vjeroispovijesti svakog vjerujućeg u državi, pa i vjerujućih Crnogoraca... koji treba da budu ravnopravni sa drugim vjerujućim ljudima u Crnoj Gori”.

"Ja vjerujem da se lako možemo složiti da nijednoj vjerskoj zajednici, pa ni SPC, ne pripadaju ona prava koja ona danas želi za sebe da obezbijedi, da uzima tuđu imovinu, da se odupire sudskoj provjeri vjerodostojnosti katastarskih evidencija crkvene imovine, da izbjegava kontrolisanje finansijskog poslovanja svake vjerske zajednice, to je obaveza i pravoslavne crkve i u matičnoj državi, ne pripada joj pravo da ne plaća porez, da ilegalno u Crnu Goru uvodi sveštenike i da u hramovima SPC gomila na stotine nelegalnih sveštenika", istakao je Đukanović.

On je, takodje, rekao da SPC “ne pripada pravo da njeni velikodostojnici, kako sami kažu, predvode pobunjeni narod Crne Gore, a da pritom traže da budu partneri državi, sa kojom traže da pregovaraju”.

Đukanović je rekao da je država ponudila SPC da budu dio rješenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918, te da SPC to za sada odbija.

"Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu”, rekao je i dodao da im (SPC) u tom slučaju preostaje da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori.

“Tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori. Ne mislim da je to dobro rješenje... Mislim da je bolje rješenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vjernike”, rekao je i dodao da će, u tom slučaju, država ozbiljno poraditi na formiranju pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca.

Demokratski front: Đukanović treba da ode

Opozicioni Demokratski front poručio je, reagujući na Đukanovićev govor na Cetinju, da je vrijeme da dugogodišnji crnogorski lider ode sa vlasti, te da “za to ne treba birati način, jer ga ni on ne bira u svom zločinačkom djelovanju”.

“Nacionalni Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti moraju da zajedno sa Srbima u Crnoj Gori pomognu da Crna Gora opstane i da se Srpska pravoslavna crkva očuva u njoj”, saopštio je portparol Nove srpske demokratije, članice DF-a.

Kovačević je ocijenio da će predsjednik države Milo Đukanović, “u suprotnom, zemlju uvesti u sukobe koji samo mogu da je rasparčaju i unište”, ponavljajući da Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori imaju svoju pomjesnu Srpsku pravoslavnu crkvu, te da SPC nije samo crkva srpskog naroda, već i ostalih pravoslavnih naroda koji su u njoj kršteni.

Konli: Kremlj i Beograd imaju koristi od tenzija u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

“Ako je Crna Gora u medjuvremenu postala nacionalna država novostvorene crnogorske nacije koja ne prihvata pravoslavne i srpske elemente svoga bića, onda imamo posla sa mini NDH u 21. vijeku u Evropi”, rekao je Kovačević.

“To znači da bi, kada bi imao dozvolu, Djukanović rado izvršio etničko čišćenje Crne Gore od Srba”, navodi Kovačević i ocjenjuje da “u to više nema sumnje”.

U Crnoj Gori su poslednjih dana pojačane napetosti nakon protesta i litija koje su održavali građani i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Zbog toga što su delovali suprotno uputstvima Ministarstva zdravlja usled pandemije koronavirusa policija je privela devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije. Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv tih sveštenih lica.

Zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora posle zadržavanja od 72 sata, prošle nedelje su organizovani protesti širom Crne Gore.

XS
SM
MD
LG