Linkovi

Crna Gora: Dvojici sveštenika SPC određeno zadržavanje od 72 sata zbog masovnosti litija


Demonstracije poklonika Srpske pravoslavne crkve u Podgorici (Foto: VOA)

Crnogorska policija saopštila je da je lišila slobode dvojicu sveštenika zbog organizacije sinoćnjih protestnih litija u Podgorici i Danilovgradu, suprotno propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, prema kojima je dozvoljeno prisustvio najviše 200 osoba na javnim skupovima.

“Policija u Podgorici lišila je slobode M.Š. (sveštenik Mirčeta Šljivančanin) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo, na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo po procjenama policije, oko 8.500 građana što je suprotno mjeri NKT-a o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima”, rekli su iz Uprave policije, navodeći da je tužilac za M.Š. “donio rješenje o zadržavanju do privoda sudiji za istragu”.

Zbog sumnje da je počinio isto djelo, slobode je lišen i paroh danilovgradski Željko Ćalić, organizator javnog okupljanja u Danilovgradu kojem je prisustvovalo oko 350 građana, kome je takođe određeno 72-časovno zadržavanje.

Pored dvojice sveštenika kojima je određeno zadržavanje, policija je najavila da će podnijeti kivičnu prijavu protiv B.R, lica odgovornog za javno okupljanje u Budvi zbog kršenja mjere NKT-a, kao i protiv M.P. i S. Z. zbog organizovanja javnih okupljanja u Sutomoru i Baru mimo propisanih mjera protiv širenja koronavirusa.

Pored toga, policija u Pljevljima podnijeće krivičnu prijavu protiv S.J. I B.S. za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti zbog skupa u Pljevljima.

Službenici policije su, takođe, prikupili obavještenja od organizatora skupova u Beranama i Nikšiću, koja su dostavljena nadležnom tužiocu, dok se za skup u Bijelom Polju nadležni tužilac izjasnio da u radnjama organizatora nema elemenata krivičnog djela.

Reagujući na hapšenje sveštenika i krivične prijave protiv njih zbog organizacije litija, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, rekao je da će ubuduće svaku litiju prijavljivati on kako bi službenici policije hapsili njega, a ne sveštenike, i ocijenio akciju policije “zastrašivanjem naroda”.

"Ako treba nekoga da procesuiraju, to je mitropolit... jer sve što se događa ovdje u Mitropoliji, zavisi od njega, a ne od sveštenika i vjernika”, rekao je Amfilohije i dodao da će on potpisati za litiju u Podgorici:

“Jer, meni je neprijatno da moji sveštenici budu suđeni i osuđeni, a ja sam glavni akter”.

Sinoć je SPC u više crnogorskih gradova nastavila sa protestnim litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji ta crkva smatra diskriminatorskim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG