Linkovi

Marković: Predložili smo Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti


Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita SCP Amfilohija Radovića u Podgorici
Sastanak crnogorskog premijera Duška Markovića i mitropolita SCP Amfilohija Radovića u Podgorici

Predsjednik crnogorske Vlade, Duško Marković saopštio je u petak da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija.

Marković je podsjetio da se u više navrata sastajao sa Amfilohijem povodom spornog zakona “i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve”.

“Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori”, navodi Marković i dodaje da je taj sastanak bio “potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja”.

On je rekao da je razgovor koji su dvije strane vodile bio “sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent”.

“Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu”, rekao je Marković i dodao da su on i Đukanović, paralelno sa tim, predložili za sljedeću sedmicu nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, "za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda”.

Premijer Marković je rekao i “da su ovo činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika”.

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu”, rekao je crnogorski premijer.

Marković je zaključio da SPC, pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih.

Crnogorski premijer je poručio da je Crna Gora demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dok god ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet”, rekao je, ističući da, “uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika”.

“Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali ne za ucjene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike“, zaključio je Marković u obraćanju javnosti.

Mitropolit SPC Amfilohije najavio je ranije da će litije u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti nastavljene od naredne nedjelje, a Episkopski savjet SPC da do danas nisu dobili odgovor Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah poslije ublažavanja zdravstvenih mjera početkom maja.

"Prošlo je mjesec dana otkako čekamo odgovor premijera Duška Markovića na mitropolitov dopis da se dijalog i pregovori nastave odmah poslije objavljenog ublažavanja zdravstvenih mjera početkom maja ove godine. Do danas ga nijesmo dobili”, rekli su iz SPC, optužujući vlasti za diskriminaciju i progon vjernika i sveštenstva te crkve.

Poziv Amfilohija na litije uslijedio je dan nakon što su vlasti srušile nelegalno započeti objekat iz dvorišta crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 13. vijeka u mjestu Zoganje kod Ulcinja, što su iz SPC osudili i ocijenili kao početak primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema ublaženim mjerama za suzbijanje Kovida 19 u Crnoj Gori, dozvoljena su javna okupljanja uz prisustvo do 200 osoba.

EK pozdravlja spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero, saopštila je u izjavi za Televoziju Crne Gore da EU pozdravlja spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„EU je konstatno isticala važnost dijaloga, i u tom duhu pozdravljamo spremnost Vlade da privremeno obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da ohrabri nastavak dijaloga na ekspertskom nivou“, saopštila je Pisonero, prenosi RTCG.

U Evropskoj komisiji ističu da pomno prate razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojenom u decembru 2019. i podsjećaju da je regulisanje pitanja vjerskih zajednica nacionalna nadležnost.

„Kao što smo ranije naglasili u našoj izjavi od 19. decembra 2019, regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude učinjeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu vjeroispovijesti, posebno u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019“, ponovili su iz EK.

Džomić: Vladin predlog neustavan

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić, ocijenio je za televiziju A1 da je Vladin predlog neustavan, te da Vlada nema ustavnu mogućnost da odlaže primjenu zakonskih propisa.

On je rekao da su Mitropolija i eparhije SPC su ekspertskom timu Vlade 11. marta dostavili predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sobodi vjeroispovijesti, tražeći da se ne vrši pravna likvidacija vjerskih zajednica i da se svi imovinsko pravni sporovi izmedju drzave i crkve rješavaju isključivo pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori, u skladu sa njenim Ustavom, konvencijama i pravnim poretkom.

“Ovdje imamo jedan neustavan predlog. Vlada nema ustavnu mogućnost da odlaze primjenu zakonskih propisa, to bi bilo kršenje Ustava. Zato ova ponuda, uz dužno poštovanje adresa države Crne Gore sa koje su one došle, ne može biti tretirana na adekvatan nacin”, rekao je Džomić.

XS
SM
MD
LG