Linkovi

Uhapšena dvojica saradnika Trampovog ličnog advokata Đulijanija


Saradnici Rudija Đulijanija Lev Palmas (levo) i Igor Fruman, na fotografijama koje je objavila kancelarija šerifa u Aleksandriji, koja ih je privela (Foto: AP/Alexandria Sheriff's Office)

Dvojica saradnika Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija uhapšena su pod optužbom da su prekršili zakon o finansiranju kampanje. Lev Parnas, Amerikanac ukrajinskog porekla i Igor Furman, Belorus sa američkim državljanstvom, navodno su Đulijaniju pomogli da istraži navode o koruptivnim poslovima Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera u Ukrajini, a uhapšeni su na aerodromu u okolini Vašingtona pri pokušaju da napuste zemlju.

Demokrate u Kongresu smatraju da je Tramp to tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i zbog toga su pokrenule istrage u proceduri njegovog opoziva. Ukrajinski predsednik je ranije izjavio da želi da istraži korupciju u svojoj zemlji, ali je odbio da kaže da li bi to uradio na zahtev američkog predsednika Donalda Trampa.

Zelenski insistira da ga Donald Tramp nije ucenjivao tokom telefonskog razgovora u julu.

“Nije bilo korupcije, to je bio običan telefonski razgovor”.

Istovremeno, Donald Tramp tvrdi da je korumpiran - uzbunjivač.

“Ispostavilo se da je uzbunjivač demokrata, i da, kao takav, radi sa jednim od mojih protivnika koji bi mogao da mi bude protivkandidat. Sve ovo je prevara”.

Tu tvrdnju, međutim, osporavaju advokati uzbunjivača i kažu da “njihov klijent nikada nije radio za političku partiju, kandidata ili kampanju”, kao i da je “imao kontakt sa predsedničkim kandidatima tek kada su stupili na funkciju”.

Bivši potpredsednik Džo Bajden u međuvremenu je, po prvi put, otvoreno podržao opoziv Trampa.

“Da bismo sačuvali ustav, demokratiju, integritet – on mora biti opozvan”.

I većina registrovanih birača podržava opoziv. Anketa kablovske TV mreže "Foks njuz" pokazuje da 51 odsto ispitanika želi da predsednik bude opozvan i razrešen funkcije.

Predsednik Tramp odgovara na Tviteru da “otkad je objavio predsedničku kandidaturu nije imao dobre rezultate u Foksovim anketama I da im istraživači javnog mnjenja ništa ne valjaju”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG