Linkovi

Devet stvari koje treba znati o kontroverzi Trampovog opoziva


Arhiva - Pogled na zgradu Kongresa na Kapitol hilu 18. aprila 2019.
Arhiva - Pogled na zgradu Kongresa na Kapitol hilu 18. aprila 2019.

Predsedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa, Nensi Pelosi, najavila je "formalnu istragu o opozivu" predsednika Donalda Trampa, eskalirajući time dugotrajni sukob između demokratskih zakonodavaca i Bele kuće u vezi sa navodnim predsednikovim malverzacijama.

Ova objava usledila je posle otkrića da je Tramp 25. jula u razgovoru sa predsednikom Ukrajine tražio od njega da istraži vodećeg kandidata demokrata za predsedničku nominaciju Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Sledi devet stvari koje treba znati o aktuelnoj kontroverzi.

Šta je opoziv predsednika (impičment)?

"Impičment" se odnosi na ustavni proces smenjivanja aktuelnog predsednika sa vlasti. Ustav SAD daje ovlašćenja Kongresu da smeni predsednika zbog "izdaje, podmićivanja ili drugog teškog krivičnog dela ili prekršaja".

I dok ne postoji jedinstvena definicija termina "teška krivična dela i prekršaji", to generalno obuhvata dela kojima se krši zakletva data pre preuzimanja dužnosti i poverenje javnosti.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Proces opoziva počinje formalnim optužbama koje donosi Predstavnički dom i završava se glasanjem u Senatu u kojem dve trećine senatora mora da glasa da je predsednik kriv.

Ovo bi mogao da bude četvrti kongresni pokušaj opoziva predsednika u istoriji. Bivši predsednici Endju Džonson i Bil Klinton su u procesu opoziva prošli deo u Predstavničkom domu, ali ih je Senat oslobodio krivice. Bivši predsednik Ričard M. Nikson podneo je ostavku pre početka procesa opoziva u Predstavničkom domu.

Šta se dogodilo u utorak?

Da bude jasno, to što je Pelosi uradila je najmanje nekoliko koraka od formalne akcije protiv Trampa. Nalažući formalnu istragu za opoziv, Pelosi je šest istraga koje sprovodi Predstavnički dom protiv Trampa odvela korak dalje.

Ona je naložila predsedavajućima šest odbora - za obaveštajni rad, pravosuđe, nadzor vlade, spoljne poslove, procedure i sredstva i finansijske službe - da ubrzaju svoje istrage kako bi odlučili da li opozvati Trampa.

Zašto je Pelosi sada odlučila da reaguje?

Mesecima, Pelosi je odolevala pozivima mnogih liberalnih članova svoje partije da opozove predsednika.

Ključna tačka bila je kada su detalji Trampovog poziva ukrajinskom lideru i tužba uzbunjivača, anonimlnog obaveštajnog zvaničnika, procureli ovog mesca.

Zatim, osam umerenih demokrata koji su se ranije protivili Trampovom opozivu napisalo je kolumnu ove nedelje u kojoj sada podržavju "impičment".

Kako će to uticati na tekuće istrage?

Administracija Donalda Trampa do sada je odbijala da sarađuje sa šest istražnih panela, oglušujući se zo ahteve da obezbedi dokumenta i svedoke.

Započinjanjem istrage o opozivu, više je verovatno da će sudovi donositi odluke u korist kongresnih zahteva, kaže Suzan Lou Bloh, profesorka ustavnog prava na Džordžtaun univerzitetu.

Šta su članovi opoziva i kako ih Predstavnički dom usvaja protiv predsednika?

Članovi opoziva su formalne tačke optužnice protiv predsednika koje donosi Predstavnički dom. Potrebna je prosta većina glasova da bi se usvojio član opoziva.

U slučaju opoziva Bila Klintona 1998, Predstavnički dom razmatrao je četiri člana, ali je na kraju usvojio dva, optužujući ga za laganje pred Velikom porotom i opstrukciju pravde.

Koliko smo blizu glasanju u Predstavničkom domu?

Uz adminsitraciju koja pokušava da izbegne istrage, istraga o opozivu verovatno će se otegnuti mesecima. Čak i ako niži sudovi presude u korist Predstavničkog doma, Bela kuća može da vodi stvar sve do Vrhovnog suda, gde sudije koje su postavili republikanci imaju većinu.

"Nemamo 'impičment'", kaže Norman Ornstin, saradnik na konzervativnom Amerikan enterprajz institutu.

"Ono što imamo je proces kojim se pokušava da se ovo odloži što je više moguće". Suština: Nemojte očekivati skoro glasanje u Predstavničkom domu o 'impičmentu'".

Šta je proces pred Senatom?

Jednom kada Predstavnički dom usvoji jedan ili više članova opoziva, proces se premešta u Senat gde se sprovodi suđenje. Procedurom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Članovi Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma služe kao tužioci, dok predsednika predstavljaju advokati njegove odbrane. Potrebno je da dve trećine senatora osudi predsednika po bilo kom osnovu.

Republikanci trenutno imaju većinu u Senatu - 53 prema 47. Ukoliko predsednik bude proglašen krivim, on se smenjuje sa funkcije i biva zamenjen potpredsednikom države.

Koja je poenta pokretanja procedure opoziva ukoliko Senat, koji kontrolišu republikanci, neće osuditi republikanskog predsednika?

Ovo je pitanje koje se često postavlja i jedno koje je Pelosi naglasila u utorak pošto je objavila otvaranje istrage o opozivu.

Za mnoge demokrate, sve se svodi na princip, s obzirom na zakletvu o pridržavanju Ustava i čuvanja republike, kaže Melani Sloun iz Američkog nadzora, dvostranačke organizacije koja nadzire pridržavanje etike.

Kakav je rizik po demokrate od političkog kontraefekta?

Sa samo šest odsto republikanskih glasača koji podržavaju opoziv i većinom republikanskih senatora na Trampovoj strani, velika je šansa da demokrate pretrpe povratni udar, čime će se omogućiti Trampu da uveća svoje šanse za reizbor 2020.

Klinton je 'preživeo' opoziv 1998. i posle toga predvodio svoju partiju do pobede na izborima na polovini predsedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG