Linkovi

Demokrate pokreću istragu o opozivu Trampa - šta dalje?


Pokrenuta procedura opoziva Trampa u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Pokrenuta procedura opoziva Trampa u Kongresu

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su zvaničnu istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa zbog optužbe da je od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio pomoć da diskredituje potencijalnog protivkandidata na narednim izborima 2020. To je u žalbi naveo anonimni uzbunjivač. Sadržaj žalbe još nije objavljen, ali je Bela kuća objavila transkript telefonskog razgovora predsednika Trampa i Zelenskog u kojem se vidi da je Tramp od ukrajinskog kolege tražio da istraži optužbe na račun Džoa Bajdena, Trampovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020.

U transkriptu telefonskog razgovora iz jula, ukrajinski predsednik Zelenski pominje da želi da kupi još američkih borbenih aviona, na šta mu Tramp odgovara da “bi voleo da mu Zelenski učini uslugu” i pita ga da istraži da li je bivši potpredsednik Džo Bajden tražio da se obustavi istraga o poslovanju ukrajinske kompanije u kojoj je radio njegov sin Hanter.

Komentarišući transkript razgovora, predsednik Donald Tramp je rekao da nije vršio pritisak na ukrajinskog predsednika I da je istraga o opozivu koju vode demokrate sramna.

“Želim da razumete - ovo je najveći lov na veštice u američkoj istoriji. To je sramota. Pismo je bilo sjajno pismo, ono sa transkriptom razgovora. Objavljeno je na moje I insistiranje drugih ljudi koji su ga pročitali. To je bilo prijateljsko pismo. Nije bilo pritiska. U medijima se digla prašina kao da je to bio neki poziv iz pakla. Ispostavilo se da tu nema ničega, osim što su mnogi rekli da nisu znali da ja mogu da budem tako fin”.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Na prvoj konferenciji za novinare otkad je pokrenut proces opoziva u Predstavničkom domu, Donald Tramp je rekao da je republikancima u Kongresu preneo da "podržava transparentnost u istraživanju navoda uzbunjivača, ali i da zahteva da i demokrate budu transparentne, kao i da insistira na transparentnosti u slučaju Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera".

"Zahtevam transparentnost i od demokrata koje su išle u Ukrajinu i pokušale da novog predsednika primoraju da radi stvari koje njima odgovaraju, pretili su mu ako neće da sprovede. Za to mene optužuju, ali ja to nisam radio", rekao je Tramp.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Međutim, za predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, taj transkript, koji je samo deo žalbe anonimnog uzbunjivača, bio je dovoljan da objavi početak procedure opoziva u donjem domu Kongresa.​

“Predstavnički dom Kongresa će otpočeti formalnu istragu o opozivu. Šest kongresnih odbora će nastaviti istragu o opozivu. Predsednik mora da odgovara za sve što je uradio. Niko nije iznad zakona”.

Pelosi je optužila Trampa da je prekršio zakletvu koju je položio kada je stupio na dužnost predsednika i izdao nacionalni bezbednosni interes SAD i bezbednost izbornog procesa.

Ona je mesecima odbijala da pokrene proceduru opoziva Trampa, uprkos ranijim optužbama da je opstruisao pravdu, o kojima je pisao i specijalni tužilac Robert Maler, i optužbama da je profitirao od ruskog mešanja u američke izbore 2016.

Demokrate su ovog puta prelomile i otvorile istragu. Tramp je nastavio da negira da je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika, ali je priznao da je pre tog telefonskog razgovora naredio da se smanji novčana pomoć Ukrajini.

Posle odluke predsedavajuće Predstavničkog doma da pokrene proceduru opoziva, Tramp je tvitovao da "demokrate nisu imale uvid u transkript telefonskog razgovora sa Zelenskim" i da je reč o "maltretiranju predsednika".

Procedura opoziva

Tramp je sada na korak od toga da postane četvrti američki predsednik kojem preti opoziv. Kongresni odbori će sprovesti istragu o osnovama za opoziv, a potom bi trebalo da sačine rezoluciju o kojoj treba da se izjasni ceo Predstavnički dom.

Ako Predstavnički dom većinom izglasa rezoluciju o opozivu predsednika, ta rezolucija ide dalje u Senat u kojem se obavlja suđenje.

Suđenjem predsedava predsednik Vrhovnog suda SAD. Senatori potom glasaju o svakoj tački predloga za opoziv. Da bi predsednik bio opozvan potrebno je da predlog potvrde oba doma Kongresa.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Incijativa demokrata za Trampov opoziv bi potencijalno mogla da potpuno izmeni Trampov mandat i dodatno podeli naciju, samo godinu pre nego što se održavaju izbori na kojima Tramp želi da osvoji drugi četvorogodišnji mandat.

Reakcije na Kapitol hilu

Žalba anonimnog uzbunjivača o tome da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog lidera navela je mnoge demokrate da podrže opoziv, među njima i kongresmena Džona Luisa.

“Nema više odlaganja, ne možemo da čekamo. Moramo nešto da uradimo”.

Demokrate su mesecima vagale da li među Trampovim postupcima ima i onih koji su osnov za opoziv, kaže kongresmen Tom Malinovski.

“Bilo je mnogo spornih poteza, ali ništa se ne može uporediti sa ovim – predsednik je praktično rekao da je u dosluhu sa stranim liderima I sada čeka da vidi šta ćemo uraditi”.

Trampovi saveznici na Kapitol hilu, kao što je lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, smatraju da je potez Nensi Pelosi samo igra rečima.

"Ona ne može samoinicijativno da odluči da li se pokreće istraga o opozivu. To što je rekla ne menja ništa u odnosu na ono što se već dešava".

Ipak, republikanci u Senatu su, uz demokrate, glasali za to da se objavi žalba uzbunjivača.

Demokrate u Predstavničkom domu smatraju da je posredi kriza nacionalne bezbednosti koja treba da brine sve Amerikance - uprkos tome što većina nije za opoziv. Demokratska predstavnica u Kongresu ​Ilhan Omar je odlučna:

“Predsednik ne sme da ukida pomoć stranoj zemlji kako bi dobio kompromitujuće podatke o političkim protivnicima. To je protivustavno i sada je prilika da to i pokažemo”.

Odbori za obaveštajna pitanja u Kongresu se spremaju da saslušaju uzbunjivača, koji će svedočiti tokom nedelje. Da bi opoziv prošao u Predstavničkom domu, potrebna je prosta većina od 218 članova. Taj predlog se prosleđuje Senatu, a da bi tu prošao potrebno je da za njega glasa dve trećine senatora. Međutim, većinu u Senatu imaju republikanci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG