Linkovi

Novozaraženih 95, preminulo dvoje; SZO: Situacija u Srbiji se smiruje


Arhiva - Žena nosi masku kao zaštitu od koronavirusa, tokom trajanja pandemije, u Beogradu, Srbija (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Žena nosi masku kao zaštitu od koronavirusa, tokom trajanja pandemije, u Beogradu, Srbija (AP Photo/Darko Vojinovic)

U poslednja 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od koronavirusa u Srbiji su preminule dve osobe, a od testirane 8.432 osobe, pozitivno je 95 novih slučajeva, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od koronavirusa u bolnicama se leči 545 ljudi, a 41 osoba je na respiratoru.

Ukupno je preminulo 718 ljudi, a procenat smrtnosti je 2,27. Od početka epidemije registrovano je 31.676 slučajeva, a testirano je 955.730 ljudi.

Ivanuša: Situacija u Srbiji se smiruje

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio da se epidemiološka situacija u Srbiji smiruje i da se u svetu više od 25 vakcina nalazi na kliničkim ispitivanjima na ljudima, dok je više od pet cepiva u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ivanuša je za Radio-televiziju Srbije rekao da je u Srbiji sada "relativno mirno razdoblje" i da se situacija smiruje, ali da je i dalje "ozbiljno".

On je podsetio da se treba pridržavati preventivnih mera, fizičke distance, korišćenje maski, higijene ruku i respiratorne higijene, i istakao je da je potrebno da se oboleli pronađu, izoluju i leče, kao i da se kontakti stave u karantin.

"To su lične mere i zdravstvene mere, a onda su i opšte mere sprečavanja masovnih okupljanja. Videli smo u Hrvatskoj. Žarišta su bila u Dalmaciji, gde su mladi ljudi izlazili na zabave", rekao je Ivanuša.

Govoreći o borbi protiv koronacvirusa u Srbiji, Marijan Ivanuša je ocenio da je mnogo toga veoma dobro urađeno. On je pomenuo da je zdravstveni sistem veoma brzo prebačen iz normalnog rada na kovid rad i da su svi oboleli od kovid-19 imali su pristup lečenju.

"Prebačeni su u bolnice gde je bilo mesta. Videli smo u vreme tog drugog pika, mere su bile pooštrene, brzo se reagovalo i time je epidemija stavljena pod kontrolu", rekao je Ivanuša.

Kada je reč o situaciji sa koronavirusom u Evropi, Ivanuša je rekao da je najbolje pogledati koliko ima novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Najozbiljnija situacija je, rekao je Ivanuša, u Moldaviji i Španiji, i dodao da gledajući malo šire u tu grupu ulaze i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija, Severna Makedonija i Francuska.

Govoreći o vakcinama, Ivanuša je rekao da se one razvijaju u različitim zemljama i dodao da treba imati u vidu da Kina, Indija i Rusija imaju izuzetno dobru tradiciju proizvodnje i razvoja "vrhunskih" vakcina i da se nada da će više vakcina biti na raspolaganju "što pre".

Dodao je da SZO nije proveravala rusku vakcinu, pošto to nije mandat te organizacije i naglasio da vakcine odobravaju nacionalne regulatorne agencije. Kada je reč o povratku dece u škole, Ivanuša je rekao da je znatno lakše da deca uče u školi, nego putem televizije i interneta, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG