Linkovi

Pek u odgovoru senatorima istakao posvećenost rešavanju menadžerskih problema u USAGM


Jedan od ulaza u zgradu Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Jedan od ulaza u zgradu Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)

VAŠINGTON - Majkl Pek, izvršni direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM), posvećen je poboljšanju menadžerskih struktura te državne agencije, pošto mu je povereno da sprovede krupne i značajne promene, navedeno je u njegovom pismu, posle izražene zabrinutosti grupe američkih senatora iz obe stranke - Republikanske i Demokratske.

“Predsednik, američki građani i Senat su zatražili od mene da sprovedem temeljne i značajne reforme”, naveo je Pek.

Pismo, na kojem je datum 8. jul, a u koje su uvid imali agencija Asošijeted pres i Televizija CNBC, odgovor je na upit koji je Pek prethodno dobio od grupe senatora iz redova republikanaca i demokrata.

Senatori su u pismu ukazali Peku da je delovao bez konsultovanja Kongresa, kao i da su njegove odluke da otpusti šefove Radija Slobodna Evropa, Radija Slobodna Azija, Mreže za emitovanja programa za Bliski istok i Fonda za otvorene tehnologije, kako su naveli, aktuelizovali ozbiljna pitanja o budućnosti agencije koju predvodi - u čijoj je nadležnosti i nezavisna vladina medijska agencija Glas Amerike.

“I zaista, tokom procesa potvrde i kada sam preuzeo funkciju, ispoljio sam posvećenost u rešavanju dobro poznatih problema u upravljanju koji već dugo postoje unutar Agencije i njenim institucijama”, ukazao je Pek u pismu.

“Tokom procesa potvrde obavezao sam se da poštujem i zaštitim nezavisnost Američke agencije za globalne medije i stojim iza toga”, naveo je Pek.

Izvršni direktor USAGM-a ukazao je na svoju posvećenost poštovanju Povelje Glasa Amerike.

“I podršku ostalim mrežama USAGM-a i našim novinarima-herojima širom sveta. Kao agencija, tačnim i pouzdanim izveštavanjem, potrebno je da istina dopre do onih kojima je potrebna”, napisao je Pek.

Osim zabrinutosti senatora - grupa od jedanaest demokrata članova Predstavničkog doma ukazala je u pismu šefovima Pododbora za finansiranje državnih, stranih i povezanih programa (House Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations and Related Program) na, kako su se izrazili, duboku zabrinutost zbog otpuštanja kvalifikovanog rukovodstva.

Istovremeno, ukazali su i da je USAGM zamrzao novac i nepovratna sredstava namenjenih izbegavanju cenzure i omogućavanju slobode izražavanja na internetu u Hong Kongu i drugim zemljama.

Osim kadrovskih i bužetskih pitanja - članovi Kogresa zabrinuti su da će izveštavanje i proizvodnja programa zasnovana na, kako su ocenili - istini, biti ugroženi ukoliko bude narušena uređivačka nezavisnost.

Senat SAD je početkom juna potvrdio izbor Majka Peka, koga je predsednik Donald Tramp nominovao za izvršnog direktora Agencije za globalne medije SAD (USAGM), nezavisne federalne agencije koja rukovodi Glasom Amerike i drugim entitetima, koji emituju program za inostranstvo.

XS
SM
MD
LG