Linkovi

Predstavnici u Kongresu "šokirani i besni" zbog smena direktora u Agenciji za globalne medije


Sedište Glasa Amerike u Vašingtonu
Sedište Glasa Amerike u Vašingtonu

Dvoje predstavnika u Kongresu, demokrate Eliot Engel i Nita Loui, izjavili su da su "šokirani i besni" zbog smena direktora u Agenciji za globalne medije, na čije je čelo pre nekoliko dana došao Trampov kandidat Majkl Pek. Glas Amerike je sastavni deo Agencije za globalne medije (USAGM).

Pek je smenio direktore Mreže za Bliski istok, Radija Slobodna Azija, Radija Slobodna Evropa, Kancelarije za emitovanje na Kubi i Fonda za otvorenu tehnologiju.

Predstavnica u Kongresu Nita Loui i predstavnik Eliot Engel, oboje demokrate iz Njujorka, u zajedničkom saopštenju su naveli da je "šokantno to što je gospodin Pek u prvoj nedelju na poslu preduzeo tako drastične mere", kao i da su zabrinuti da njegova namera pri preuzimanju agencije nije bila da zaštiti i promoviše nezavisno novinarstvo, stub slobode i demokratije, već da su mu prioritet politički hirovi Trampove administracije".

Agencija AP navodi da Pek nije dao detaljna objašnjenja za ove smene, već je samo rekao da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima direktora Agencije za globalne medije.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugavara podnele su ostavke u ponedeljak.

Demokratski senator Bob Menendez takođe je kritikovao Pekove poteze i upozorio da na taj način podriva nezavisnost Agencije za globalne medije.

"Gospodin Pek je krenuo u masovno otpuštanje, smenio direktore mreža, raspustio korporativne odbore, sve to kako bi ih zamenio sa nekvalifikovanim političkim kadrovima, što suštinski podriva misiju i rad ove organizacije. Sada je jasno zbog čega je Bela kuća toliko želela da postavi Peka - da bi agenciju pretvorila u svog glasnogovornika", rekao je Menendez.

"Ovo je udarac od kojeg se možda nikada neće oporaviti. Jednog kada izgubite kredibilitet, više niko neće verovati izveštajima Slobodne Evrope, Radija Marti, ili koristiti neke od resursa Fonda za otvorenu tehnologiju".

Majkl Pek se obratio zaposlenima u Glasu Amerike mejlom u kojem je najavio da će se držati svoje uloge i obezbediti nezavisno izveštavanje širom sveta, iako je Glas Amerike agencija koja se finansira iz federalnog budžeta.

Pek je napisao i da će u potpunosti poštovati Povelju Glasa Amerike i nezavisnost i novinarsku hrabrost širom sveta.

Peka je nominovao predsednik Donald Tramp pre više od dve godine, ali su se demokrate u Kongresu protivile njegovom izboru. Republikanski Senat je potvrdio Pekovo imenovanje pre dve nedelje.

O Pekovom imenovanju se glasalo uprkos tome što tužilac u Vašingtonu sprovodi istragu o potencijalnim finansijskim malverzacijama, odnosno da li je Pek novac iz svoje neprofitne organizacije prebacio svojoj kompaniji za snimanje filmova.

U poslednje vreme, predsednik Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog toga kako je pokrivao epidemiju koroanvirusa u Kini. Sredinom maja je izjavio da se "Glasom Amerike upravlja jako loše, da to nije Glas Amerike već potpuno suprotno".

Bivša direktorka Amanda Benet je tada odgvorila Beloj kući da "Glas Amerike izvozi Prvi amandman širom sveta i ljudima koji tome nemaju pristup daje tačne i istinite informacije".

Majkl Pek u svom mejlu zaposlenima u VOA nije pominjao predsednika, niti je rekao koga planira da postavi za direktora Glasa Amerike.

Pojedine nevladine organizacije saopštile su da su zabrinute zbog Pekovog imenovanja na čelo Agencije za globalne medije i navode da će, zbog toga što je blizak sa Trampovim bivšim savetnikom Stivenom Benonom, pritiskati da se izveštava pozitivno o Trampu.

XS
SM
MD
LG