Linkovi

Kongresmen Engel: Narušen zakonski princip koji štiti Glas Amerike od političkog uticaja


Logo Američke agencije za globalne medije u zgradi Glasa Amerike u Vašingtonu, 22. novembra 2019. (Foto: VOA)
Logo Američke agencije za globalne medije u zgradi Glasa Amerike u Vašingtonu, 22. novembra 2019. (Foto: VOA)

Vršilac dužnosti direktora Glasa Amerike trebalo bi da ignoriše svaki pokušaj američke Agencije za globalne medije (USAGM) da se "na nedoličan način" meša u rad tog medija, saopštio je predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja u Predstavničkom domu, kongresmen Eliot Engel.

Saopštenje je odgovor na navode, objavljene u izveštaju Nacionalnog javnog radija (NPR) u nedelju, o tome da su zvaničnici USAGM sastavili dosije o šefu biroa Glasa Amerike za Belu kuću, Stivu Hermanu. U njemu su citirani i delovi memoranduma koji je direktor USAGM Majkl Pek prosledio osoblju agencije o izmenama politike agencije u odnosu na društvene mreže.

Majkl Pek u junu je došao na čelo USAGM, globalne američke agencije koja nadzire Glas Amerike (VOA) i još četiri međunarodne medijske organizacije. Otpustio je šefove četiri organizacije i imenovao Eleza Biberaja za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike.

"Ovaj najnoviji potez je još jedan dodatak uznemiravajućem spisku primera nedoličnog i osvetničkog ponašanja Majkla Peka od kako je imenovan za direktora agencije u junu", saopštio je kongresmen Eliot Engel, demokrata iz Njujorka.

Kongresmen Majkl Mekol, najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitičke odnose, izjavio je da analizira izveštaje o tome da su politički postavljenici istraživali novinara Glasa Amerike.

Majkl Mekol, republikanski kongresmen iz Teksasa i najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitičke poslove ispituje svedoke na kongresnom pretresu, 16. septembra 2020. na Kapitol hilu.
Majkl Mekol, republikanski kongresmen iz Teksasa i najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitičke poslove ispituje svedoke na kongresnom pretresu, 16. septembra 2020. na Kapitol hilu.

"Ako je to tačno, to je veoma uznemirujuće i potencijalno ilegalno", naveo je republikanac iz Teksasa u saopštenju koje je u ponedeljak dostavljeno Glasu Amerike. "Veoma sam zabrinut zbog situacije u Agenciji za globalne medije i Fondu za otvorenu tehnologiju koji se nalazi pod njenim okriljem, za vreme direktora Peka."

Memorandum na koji se poziva Engel upućen je imejlom u nedelju zaposlenima u Glasu Amerike, Kancelariji programa za Kubu, RFE/RL i Mreži za emitovanja programa za Bliski istok. U centru pažnje je konflikt interesa i primeri kada bi novinari trebalo da se povuku iz praćenja određene teme. Ističe se da novinari, da bi zaštitili kredibilitet agencije, treba da "ostanu neutralni i objektivni" u svim javnim prostorima, kao i na društvenim mrežama, i ističe da novinari lično pogođeni nekom vladinom odlukom ne bi trebalo da prate to pitanje.

Pekovo pismo sadrži primere situacija kada bi novinari trebalo da se povuku iz praćenja određene teme. Prema jednom od primera, "novinar koji na Fejsbuku "lajkuje" komentar ili političku karikaturu u kojoj se agresivno napada ili omalovažava predsednik mora da se izuzme od praćenja predsednika."

Portparol USAGM naveo je, u imejlu, da agencija i njene mreže "odavno imaju uspostavljenju politiku koja reguliše novinarski konflikt interesa i upotrebu društvenih medija."

“Te standarde su razvili i promovisali prethodnici direktora Peka i on je jasno stavio na znanje da će ta politika biti primenjivana", naveo je portparol.

Predstavnik agencije nije želeo da komentariše tvrdnje o istrazi Hermana. "To pitanje uključuje i interne informacije koje su procurile u javnost. Ovo je interno pitanje menaždmenta Glasa Amerike kojim se bave čelni ljudi VOA", rekao je portparol.

Agencija nije prenela svojim novinarima da li će pomenute smernice biti sprovođene i kako bi mogle da utiču na izveštavanje medijske mreže. Redigovana verzija smernica za društvene medije još nije objavljena na vebsajtu Glasa Amerike.

U saopštenju u ponedeljak uveče, Biberaj je poručio da se od svih novinara Glasa Amerike očekuje da se pridržavaju politike o društvenim medijima, iznete u Vodiču novinarske prakse, te da Glas Amerike potencijalna kršenja reguliše u skladu sa svojom politikom i federalnim zakonom.

"Nezavisnost, integritet i kredibilitet izveštavanja Glasa Amerike su od ključnog značaja. Sve što to ugrožava - bilo izostanak objektivnosti ili kršenje zabrane vladinog mešanja u izveštavanje Glasa Amerike, principa koji je deo američkog zakona i kojim se Glas Amerike štiti od političkog uticaja - je kršenje naših vrednosti", rekao je Biberaj. "Glas Amerike smatra svako kršenje tog principa ili napad na svoju novinarsku nezavisnost, potpuno neprihvatljivim."

Šef biroa Glasa Amerike za Belu kuću Stiv Herman intervjuiše Šona Spajsera, bivšeg portparola Bele kuće, u Arlingtonu u Virždiniji, 17. juna 2019.
Šef biroa Glasa Amerike za Belu kuću Stiv Herman intervjuiše Šona Spajsera, bivšeg portparola Bele kuće, u Arlingtonu u Virždiniji, 17. juna 2019.

U Engelovom saopštenju se memorandum o društvenim medijima i dosije o dopisniku Glasa Amerike iz Bele kuće opisuju kao novi pokušaji da se politički utiče na rad medija čija je nezavisnost zaštićena zakonom.

NPR je javio da su dvojica visokih savetnika direktora USAGM proizvela interni izveštaj o Hermanu, tvrdeći da njegovo izveštavanje i ponašanje na društvenim medijima pokazuju predrasude protiv predsednika Donalda Trampa.

Herman je jedan od više od 40 sadašnjih i bivših novinara Glasa Amerike koji su potpisali pismo Biberaju, vršiocu dužnosti Glasa Amerike, o kadrovskim promenama i komentarima koje je Pek izneo u jednom intervjuu.

Glas Amerike nije promenio dužnosti Stiva Hermana u Beloj kući, koje obuhvataju praćenje Bele kuće i kampanje oba predsednička kandidata.

Mekol i Engel su izneli ove komentare nakon što su oni i drugi članovi njihovog odbora izrazili zabrinutost na pretresu održanom 24. septembra o promenama koje je Pek od juna sproveo u Agenciji za globalne medije. Pek se pozvao na druge obaveze i ignorisao obavezujući poziv da svedoči na pretresu.

XS
SM
MD
LG