Linkovi

Novi direktor Agencije za globalne medije otpustio direktore medijskih organizacija


Tabla na ulazu u zgradu Koen u kojoj se nalazi Glas Amerike, 15. juna 2020, u Vašingtonu (Foto: )

Novi direktor nezavisne agencije amričke vlade, koja između ostalog nadzire Glas Amerike, otpustio je čelne ljude medijskih mreža u sastavu agencije, uključujući i šefove Mreže za emitovanja programa za Bliski istok (MBN), Radija Slobodna Azija i Radija Slobodna Evropa.

Direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek saopštio je ovaj potez u sredu kasno uveče.

Novinska agencija Asošijeted pres javila je da Pek nije izneo razloge za ova otpuštanja, već samo to da je radio u skladu sa svojim ovlašćenjima kao novi direktor USAGM.

Dvoje čelnih zvaničnika Glasa Amerike - direktorka Amanda Benet i njena zamenica Sandi Šugavara - podnele su ostavke na svoje funkcije u ponedeljak.

Senator Bob Menendez, vodeći demokrata u Odboru za spoljne poslove Senata, kritikovao je Pekove poteze rekavši da se potvrdilo da je "on na političkoj misiji uništenja nezavisnosti USAGM i podrivanja njene istorijske uloge".

"Otpuštanje svih čelnika mreže i rasformiravanje koperacijskih odbora kako bi se postavili politički saveznici Donalda Trampa, nečuveno je u istoriji i misiji ove organizacije, od čega se ona možda nikada ne oporavi. Ovaj napad je najnoviji - ali ne i poslednji - u naporima Trampove administracije da transformiše institucije SAD, čiji su koreni u principima demokratije, u oruđe predsednikove sopstvene lične agende", napisao je Menendez u saopštenju kasno u sredu.

Alberto Fernandes, koji je predvodio Mrežu za emitovanje programa za Bliski istok, rekao je da je ponosan na posao koji je mreža obavljala tokom njegovog trogodišnjeg mandata i da mu je čast što je radio sa talentovanim novinarima u Sjedinjenim Državama, Dubaiju, Bejrutu i na drugim mestima. On je posebno ukazao na aktuelne izazove koje USAGM agencije imaju u dopremanju vesti do gledalaca, slušalaca i čitalaca širom sveta.

"Želim dobro svim ljudima koji dolaze u USAGM", tvitovao je Fendandez kasno u sredu. "Nadam se da znaju šta rade. Imaju neposrednu priliku da naprave razliku. Juče je iračka vlada ugasila predajnike Radija Save u Bagdadu, Basri i Karbali i zapretila zaplenom imovine vlade SAD".

Ranije u sredu, Pek je poslao prvo obaveštenje zaposlenima u Glasu Amerike, otkako je potvrđen u Senatu prošle nedelje, obećavajući u imejlu da će se tokom mandata pridržavati uloge nezavisnog novinarstva, iako je ta gencija finansirana vladinim novcem.

Pek je u pismu novinarima, urednicima, i drugim zaposlenima u Glasu Amerike, saopštio da je "potpuno posvećen poštovanju Povelje Glasa Amerike... i nezavisnosti naših heroja novinara širom sveta".

Njega je nominovao predsednik Donald Tramp da predvodi USAGM pre više od dve godine. Ali uz čvrsto protivljenje demokrata tom postavljenju, Senat, koji kontrolišu republikanci, glasao je tek pre dve nedelje za odobravanje postavljenja Paka u trogodišnjem mandatu na čelo USAGM-a.

Poslednjih nedelja, Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog vesti o Kini tokom krize koronavirusa. Upitan o Pakovoj nominaciji 15. maja, Tramp je rekao: "Glas Amerike vodi se na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno Glasu Amerike".

Pak nije pomenuo Trampa niti ovu kontroverzu u mejlu upućenom zaposlenima. Nije rekao ni koga planira da postavi na mesto direktora Glasa Amerike.

Benet je snažno zagovarala nezavisnost novinarstva Glasa Amerike, odbijajući nedavne Trampove kritike i braneći misiju i izveštavanje američke novinske agencije.

"Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjenicama, istinitim i pouzdanim informacijama", rekla je ona. Prvi amandman Ustava SAD garantuje slobodu govora.

XS
SM
MD
LG