Linkovi

Bivši čelnici svedočili pred Kongresom o USAGM


Sedište Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)
Sedište Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predstavnici Kongresa održali su svedočenje o Američkoj agenciji za globalne medije (USAGM), u čijem sklopu je i Glas Amerike i ostale medijske mreže koje finansira Amerika.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Eliot Engel, demokrata iz Njujorka, izdao je sudski nalog direktoru USAGM Majklu Peku da se pojavi i odgovori na pitanja predstavnika Kongresa. Pek je naveo da ima druge obaveze zvog kojih ne može da da prisustvuje svedočenju.

Pored Peka, među pozvanima su i bivši rukovodioci, koji su podneli ostavke ili dobili otkaze kad je Pek preuzeo agenciju u junu. Među njima su bivša direktorka Glasa Amerike Amanda Benet, bivši predsednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj i predsedavajuća borda direktora Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF) Karen Kornbluh.

Republikanci i demokrate su izrazili zabrinutost zbog otpuštanja čelnih ljudi medija u agenciji, odbijanja USAGM da produžava vize svojim stranim novinarima i zbog drugih pitanja za koje kritičari kažu da narušavaju uređivačku nezavisnost medijskih mreža koje finansira SAD, a koje se emituju u inostranstvu.

Pek je bivši nezavisni filmski i televizijski producent i šef konzervativne fondacije i svoje poteze je branio u intervjuima i razgovorima sa zaposlenima u USAGM, time da želi da zaštiti uređivačku nezavisnost agencije i da je učini efikasnijom u postizanju njenog cilja.

Pek je takođe naveo da je vladina revizija pokazala ozbiljne, dugogodišnje probleme sa bezbednošću, kojim se do sada nijedna vodeća osoba u USAGM nije bavila.

XS
SM
MD
LG