Linkovi

Izvršni direktor USAGM objavio da će Robert Rajli biti novi direktor Glasa Amerike


Robert Rajli je nominovan na funkciju direktora Glasa Amerike, pošto je dosadašnji vršilac dužnosti Elez Biberaj odstupio sa funkcije, vrativši se na mesto direktora Evroazijske divizije koju je prethodno obavljao.
Robert Rajli je nominovan na funkciju direktora Glasa Amerike, pošto je dosadašnji vršilac dužnosti Elez Biberaj odstupio sa funkcije, vrativši se na mesto direktora Evroazijske divizije koju je prethodno obavljao.

Izvršni direktor američke Agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek objavio je da će Robert Rajli biti imenovan na funkciju direktora Glasa Amerike, saopštila je USAGM.

Rajli je nominovan na funkciju direktora Glasa Amerike (VOA), pošto se dosadašnji vršilac dužnosti Elez Biberaj vratio na položaj direktora Evroazijske divizije, na kojem je bio pre postavljenja za vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike.

Bobovo veliko iskustvo i dokazano liderstvo u javnoj i privatnoj sferi sigurno će u velikoj meri koristiti Agenciji. Bob je svoju karijeru posvetio i bio uspešan u promovisanju nacionalnog interesa i unapređenju spoljne politike Sjedinjenih Država. Njegovo poštovanje i duboko poznavanje nasleđa i tradicije Glasa Amerike i razumevanje Povelje prema kojoj Glas Amerike funkcioniše - obezbediće da se izuzetna iskustva Amerike dele uspešno širom sveta”, saopštio je Pek.

U svojoj reakciji - Robert Rajli je naglasio da je oduvek bio pristalica misije Glasa Amerike.

Da svetu ispriča američku priču. Oduševljen sam što ću imati priliku da budem u službi Glasa Amerike”, naveo je Rajli, koji je javno podržavao Majkla Peka.

U saopštenju Agencije za globalne medije navedeno je da je Rajli u javnoj službi proveo 25 godina - počevši od službovanja u američkoj vojsci kao vođa tenkovskog voda. Nakon rada u privatnom sektoru, vratio se u vladinu službu, prvo u američkoj Informativnoj agenciji (USIA), zatim u Beloj kući kao specijalni pomoćnik predsednika Ronalda Regana i kao viši diplomatski savetnik u američkoj ambasadi u Bernu u Švajcarska, saopštila je Agencija za globalne medije.

Rajlijev prethodnik Elez Biberaj je, pre imenovanja na funkciju vršioca dužnosti direktora Glasa Amerike, bio novinar, urednik i direktor sa 40-godišnjim stažom.

U poruci koju je uputio zaposlenima Glasa Amerike, Biberaj je ukazao da je prethodnih šest meseci, kako se izrazio, bio period koji su obeležili najveći izazovi u novijoj istoriji Glasa Amerike. Naveo je da pojedini službenici nisu poštovali pravila, protokole i procese koje je, kako je naveo, Biberaj smatrao nepovredivim.

Pokušaji da se ugrozi novinarska nezavisnost Glasa Amerike preti da podrije naš teško stečeni kredibilitet”, naveo je u poruci zaposlenima Elez Biberaj.

Prethodnog meseca federalni sudija doneo je odluku da su potezi Majkla Peka, koje je povlačio kao izvršni direktor USAGM-a kršio prava novinara zaštićena Prvim amandmanom. Tom odlukom Peku je naloženo da se ne meša u izveštavanje Glasa Amerike i da ne sprovodi istrage zaposlenih.

Majkl Pek, koga je predložio aktuelni predsednik Donald Tramp, preuzeo je funkciju izvršnog direktora Agencije za globalne medije u junu 2020. Agencija nadzire rad Glasa Amerike, Radija Slobodna Azija, Radija Slobodna Evropa i drugih međunarodnih emitera koje finansiraju vlasti Sjedinjenih Država.

Nakon novembarskih izbora Donalda Trampa bi na funkciji trebalo da nasledi izabrani predsednik SAD-a Džozef Bajden.

Izabrani predsednik je na izborima osvojio 306 elektorskih glasova - naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za više od 7 miliona glasova.

Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Elektorski koledž bi 14. decembra trebalo da se izjasni o rezultatima glasanja koje bi pterhodno trebalo da potvrde američke države.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG