Linkovi

Novi direktor Agencije za globalne medije obećao da će Glas Amerike ostati nezavisan


Hol na ulazu zgrade u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: Diaa Bekheet)
Hol na ulazu zgrade u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: Diaa Bekheet)

Novi direktor Američke agencije za globalne medije (USAGM), koja između ostalog nadgleda i rad Glasa Amerike, Majkl Pek obećao je u svom prvom obraćanju zaposlenima da će moći da nastave da obavljaju svoj posao i nezavisno izveštavaju širom sveta, kao što je propisano Poveljom Glasa Amerike, iako rade za agenciju, koju finansira američka vlada.

Pek, koji je nedavno položio zakletvu kao izvršni direktor USAGM, koja nadgleda rad Glasa Amerike i drugih američkih međunarodnih medijskih servisa, poručio je - u pismu novinarima, urednicima, i drugim zaposlenima u Glasu Amerike, da je “potpuno posvećen poštovanju Povelje Glasa Amerike... i nezavisnosti naših heroja novinara širom sveta”.

Peka je nominovao predsednik SAD Donald Tramp pre više od dve godine, ali ga je Senat potvrdio tek pre dve nedelje, uz čvrsto protivljenje manjinskih demokrata u tom telu. Njegov mandat trebalo bi da traje tri godine.


Poslednjih nedelja, predsednik Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog načina u vezi sa izveštavanjem o Kini tokom pandemije koronavirusa. Kada su ga pitali o Pekovoj nominaciji 15. maja, Tramp je rekao:

“Glas Amerike se vodi na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno glasu Amerike".

Pek nije pomenuo ni Trampa niti kontroverzu u poruci koja je zaposlenima stigla preko službenih naloga elektronske pošte. Takođe, nije pomenuo koga planira da imenuje za direktora Glasa Amerike.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugavara, obe iskusne novinarke, podnele su ostavke u ponedeljak, navodeći da Pek, ima pravo da ih zameni sopstvenim kadrovima.

Benet je bila oštar zagovornik nezavisnog izveštavanja Glasa Amerike, odbacujući Trampove nedavne kritike i braneći misiju i izveštavanje agencije, koju finansiraju američki poreski obaveznici.

“Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjenicama, tačnim i kredibilnim informacijama", rekla je .

Prvi amandman Ustava SAD garantuje slobodu govora.

“Zbog toga više od 80 odsto naših 280 miliona gledalaca, slušalaca i čitalaca, na 47 jezika, u više od 60 zemalja, kažu da smatraju da je naš rad verodostojan", dodala je Benet.

Pojedine organizacije izrazile su strah u vezi sa Pekovim mandatom u USAGM, nagoveštavajući da možda neće uspeti da se odupre pritisku Bele kuće, da izveštavanje bude povoljno za Trampa.

Dnevnik Njujork tajms je u uvodniku objavljenom u utorak naveo:

“Mogućnost da se Glas Amerike pretvori u sredstvo za propagandu Bele kuće trebalo bi da uplaši sve Amerikance, bez obzira na njihovu političku opredeljenost”.

U uvodniku se zaključuje:

“Gospodin Tramp želi megafon, ne diplomatski instrument, a insistira na lojalnosti".

Kako je Pek preuzeo dužnost prvog čoveka agancije, Bord guvernera za emitovanje - koji je prethodno kontrolisao Glas Amerike i njegove sestrinske mreže - objavio je svoju definiciju nezavisnog novinarstva u Federalnom registru vladinih poteza.

“Sve mreže koje finansira Agencija za globalne medije uživaju potpunu uredničku nezavisnost, onako kako je taj termin definisan i shvaćen u okviru najbolje novinarske prakse”, navodi se u saopštenju.

“Urednička nezavisnost obuhvata, ali nije ograničena na, činjenicu da samo pojedinci unutar (pet, prim. nov) mreža mogu da donose bilo kakve odluke koje se tiču prikupljanja vesti ili izveštavanja. Mreže USAGM i njihovi zaposleni, uključujući direktore svake od mreža, potpuno su zaštićeni pd svih političkih ili drugih spoljnih pritisaka ili procesa, koji bi bili u suprotnosti sa najvišim standardima profesionalnog novinarstva”.

Pek, koji je u svojim 60-im godinama života, prethodno je bio na izvršnim funkcijama u međunarodnim i domaćim medijskim agncijama američke vlade. Međutim, poslednjih godina, kako je naveo u pismu zaposlenima, vodio je svoju privatnu filmsku kompaniju "Manifold Productions", koja je proizvela 15 dokumentaraca, koji su prikazani u SAD na javnom servisu - TV mreži PBS.

“Ti filmovi su takođe moj način da ispričam američku priču”, naveo je Pek.

“Iako je pravljenje dokumenataraca posao koji vas ispunjava zadovoljstvom, jedva sam čekao da se vratim međunarodnom emitovanju u ovom ključnom trenutku naše istorije", dodao je Pek i nastavio:

“Američki protivnici pojačali su svoje napore da šire propagandu i dezinformacije. Agresivno promovišu svoje veoma različite vizije sveta”.

Pek je istakao da želi da podigne. moral zaposlenih u Američkoj agenciji za globalne medije i “ispita neke probleme koji su izašli na površinu poslednjih godina”

“Najvažnije”,
zaključio je, "moja misija će biti da učinim agenciju efikasnijom”.

XS
SM
MD
LG