Linkovi

USAGM predlaže ukidanje finansiranja Fonda za otvorenu tehnologiju


Američka agencija za globalne medije smeštena je u u zgradi Glasa Amerike u centru Vašingtona.
Američka agencija za globalne medije smeštena je u u zgradi Glasa Amerike u centru Vašingtona.

Agencija za globalne medije (USAGM) predložila je blokiranje federalnog finansiranja Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF), nezavisne neprofitne organizacije koja koristi dobijeni novac da dodeljuje grantove projektima čiji je cilj poboljšanje slobode na internetu.

U pismu od 15. decembra, izvršni direktor USAGM Majkl Pek pozvao se na konflikt interesa i navodne neregularnosti u fondu kao razlog za predloženo ukidanje finansija - što su tvrdnje koje osporava OTF. Ako predlog bude sproveden, nezavisna neprofitna organizacija neće moći da dobija sredstva od bilo kog federalnog entiteta u naredne tri godine.

Fond za otvorene tehnologije, koji je osnovan 2012. kao deo Radija Slobodna Azija koji je takođe deo agencije, ima 30 dana da uloži žalbu na predlog.

Agencija za globalne medije navela je za Glas Amerike da je fondu poslala memorandume privatne advokatske kancelarije Mekgvajer Vuds, koju je angažovala da razmotri slučaj fonda. U memorandumu od 10. decembra, u koji je Glas Amerike imao uvid, Mekgvajer Vuds navodi da je procenio da resursi dati Fondu za otvorenu tehnologiju predstavljaju "potencijalna kršenja zakona i rasipanje sredstava."

Advokatska kancelarija navela je da, na osnovu informacija kojima raspolaže, "mnogi projekti po svemu sudeći nisu dali rezultate". Međutim, dodaje se da je procena Mekgvajer Vuds bila ograničena budući da OTF nije dostavio dokumenta niti kompletan pristup advokatima da razgovaraju sa osobljem fonda.

Predsednica OTF, Lora Kaningem, opisala je navode iz Pekovog pisma kao "neosnovane i potpuno apsurdne."

“Pekove bizarne i neosnovane optužbe pokazuju suštinsko nerazumevanje pravnog procesa, korporativne uprave, razvoja tehnologije, slobode interneta i volje Kongresa", izjavila je Kaningem za Glas Amerike.

Tehnološka sredstva za demokratske pokrete

Najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitičke poslove Predstavničkog doma, Majkl Mekol iz Teksasa, i senatorka Marša Blekburn iz Tenesija, republikanski autori zakona o dozvoli rada Fonda za otvorenu tehnologiju, ocenili su da je Pekov pokušaj da ukine finansiranje fonda "udarac za demokratske pokrete širom sveta".

“Izražavali smo ozbiljnu zabrinutost zbog odluka direktora Peka, tokom njegovog kratkog ali burnog mandata u USAGM, uključujući i odluku da otpusti rukovodstvo OTF-a i nezakonito smanji finansiranje fonda", naveli su Mekol i Blekburn u zajedničkom saopštenju koje su dostavili Glasu Amerike.

Najnoviji pokušaj Peka da zaobiđe Kongres i ukine finansije Fondu za otvorene tehnologije, koji pruža vitalnu pomoć borcima za slobodu širom sveta, je apsolutno neprihvatljiv i ugroziće demokratske pokrete, i živote, širom planete."

Više od 2 milijarde ljudi na svetu koristi sredstva i tehnologije koje podržava Fond za otvorenu tehnologiju, navodi se na vebsajtu USAGM, uključujući popularne softvere i platforme za zaštićene komunikacije kao što su Signal i Top Project. Pored toga što pomaže novinarima i aktivistima u zemljama kao što su Kina i Iran, OTF takođe pomaže medijskim mrežama pod okriljem agencije da izbegnu cenzuru ili blokadu u neprijateljski nastrojenim zemljama.

Agencija za globalne medije takođe je nadležna za Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, Mrežu za emitovanje programa na Bliski istok i druge medije koji se finansiraju iz federalnog budžeta.

Vijetnamski aktivista An Či pretražuje internet u kafiću Tu Do (Sloboda) u Hanoju, 25. avgusta 2017.
Vijetnamski aktivista An Či pretražuje internet u kafiću Tu Do (Sloboda) u Hanoju, 25. avgusta 2017.

2019. OTF je stekao status nezavisne neprofitne organizacije. Sa budžetom od oko 20 miliona dolara, fond podržava projekte tehnologije otvorenih izvora kako bi novinarima i aktivistima koji žive pod autoritarnim režimima pomogao da izbegnu cenzuru i prismotru.

OTF je "nezamenjiv u globalnoj borbi za slobodu interneta", izjavio je za Glas Amerike Adrijan Šabaz, direktor za tehnologiju i demokratiju u Fridom hausu, organizaciji za zaštitu građanskih sloboda i političkih prava u svetu.

“Fond je formiran da podrži sredstva koja su veoma bezbedna, otvoreni izvor, i često - besplatna. Svaki poremećaj u operacijama OTF mogao bi da, u krajnjoj liniji, ugrozi ličnu bezbednost novinara i aktivista širom sveta, posebno u represivnim sredinama kao što su Kina i Iran."

Portparol USAGM izjavio je za Glas Amerike da je pružanje sredstava da se "izbegnu cenzura i prismotra" - i dalje prioritet agencije.

“Izazovi slobodi interneta na svetu su raznovrsni i upravo zbog toga USAGM aktivno finansira niz bezbednih i efikasnih tehnologija kroz svoju Kancelariju za slobodu interneta", rekao je portparol. "Prioritet je agencije da se ojačaju novinari, aktivisti i obični građani koji se bore za slobodu, tako što će im se proširiti pristup ključnim uslugama i omogućiti da izbegavaju cenzuru i nadzor."

Kancelarija za slobodu interneta bio je projekat koji je USAGM započeo 2016. ali je prestao sa radom dok ga Pek nije oživeo u avgustu, kako bi finansirao dva projekta za slobodu interneta.

XS
SM
MD
LG