Linkovi

Agencija za globalne medije razmatra vize za strane novinare


Zgrada Glasa Amerike u Vašingtonu.
Zgrada Glasa Amerike u Vašingtonu.

76 stranih novinara koji rade za Glas Amerike u Vašingtonu suočeno je sa mogućnošću da im vize možda neće biti obnovljene, a mnogima vize ističu ovog meseca.

Portparol Američke agencije za globalne medije (USAGM) saopštio je u četvrtak da agencija razmatra, slučaj po slučaj, zahteve za obnovu vize J-1 za novinare Glasa Amerike. Ova vrsta vize izdaje se studentima, profesorima i drugim profesionalcima i omogućava privremeni boravak, usavršavanje i rad u Sjedinjenim Državama. Agencija ima 62 saradnika pod ugovorom i 14 stalno zaposlenih novinara, koji su u Sjedinjenim Državama na osnovu J-1 vize. Izvestan broj novinara u drugim delovima agencije za globalne medije takođe je pogođen.

Do sada, nijednom od novinara koji traže produžetak J-1 vize zahtev nije odmah odbijen. Međutim, jednoj novinarki je istekao rok za produžetak vize, što znači da do kraja meseca treba da napusti Sjedinjene Države.

Drugi novinari Glasa Amerike imaju nekoliko nedelja na raspolaganju pre nego što će biti primorani da se vrate u svoje zemlje porekla, a neki strahuju da će tamo biti suočeni sa negativnim reakcijama i kažnjavanjem zbog svog izveštavanja za VOA.

Portparol USAGM rekao je da je cilj razmatranja viza da se poboljša upravljanje agencijom, zaštiti nacionalna bezbednost i proveri da se ne zloupotrebljavaju nadležni za zapošljavanje.

J-1 viza je kategorija neuseljeničke vize kojom se pojedincima sa jedinstvenim znanjima i veštinama dozvoljava da učestvuju u programima razmene i mogu da rade i studiraju. Ove vize se obično izdaju na nekoliko godina i mogu da se produže, odnosno obnove. Međutim, J-1 je takođe jedna od viza čije je izdavanje privremeno zabranila Trampova administracija zbog pandemije koronavirusa, i zato što administracija veruje da osobe sa tim vizama oduzimaju poslove američkim građanima.

Zbog svog zadatka da pruža profesionalno novinarstvo visokog kvaliteta na više od 40 jezika, Glas Amerike često ne može da nađe dovoljno američkih državljana sa potrebnim novinarskim i jezičkim veštinama da bi mogli da se proizvode potrebni programi. U tim slučajevima, medij se već dugo oslanja na pojedince iz zemalja u koje emituje program, ili nove doseljenike koji i dalje prolaze kroz dugotrajni proces sticanja američkog državljanstva.

Glas Amerike i druge vladine agencije rutinski razmatraju zahteve za obnovu J-1 vize, koje podnosi poslodavac i predaje ih Stejt departmentu. Ranijih godina, neki od stranih novinara Glasa Amerike su morali da napuste posao jer im viza nije obnovljena. Nije još jasno kako se proces Agencije za globalne medije ove godine razlikuje od ranije prakse.

USAGM do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanje Glasa Amerike da li su i stalno zaposleni novinari, koji borave u Americi na osnovu J-1 vize - podložni ovogodišnjoj reviziji.

Izvršni direktor Američke agencije za globalne medije je Majkl Pek, koga je predsednik Tramp pre više od dve godine nominovao da vodi agenciju. Međutim, uz odlučno protivljenje demokrata njegovom imenovanju, potvrda je bila zakočena do juna. Od kako je njegova nominacija potvrđena, direktori pet medijskih mreža koje nadzire USAGM su podneli ostavke ili su smenjeni. Pak je u intervjuu za Vašington Tajms ovog meseca rekao da radi na tome da ispravi neke propuste i greške prethodne uprave.

“Moj plan je, a mislim da svi u Beloj kući i drugde to znaju, da ove agencije budu odgovorne za ispunjavanje svoje misije, koja je u slučaju Glasa Amerike i deo povelje organizacije", izjavio je Pek.

XS
SM
MD
LG