Linkovi

Zakoni koji čekaju predsednikov potpis ograničavaju nadležnosti USAGM


Zgrada Glasa Amerike (Foto: AP/Andrew Harnik)
Zgrada Glasa Amerike (Foto: AP/Andrew Harnik)

Dva zakona koja je usvojio Kongres, i iščekuju potpis predsednika Donalda Trampa, ograničila bi ovlašćenja Majkla Peka koji obavlja funkciju izvršnog direktora američke Agencije za globalne medije (USAGM).

Pek, koji je izabran kao kandidat odlazećeg predsednika Trampa, angažman u državnoj agenciji koja nadzire rad Glasa Amerike i još četiri međunarodne medijske organizacije, počeo je u junu.

Izdašna finansijska mera koja bi trebalo da ublaži posledice pandemije Kovida 19 i obezbedi funkcionisanje američke Vlade, usvojena u ponedeljak uveče i prethodno odobreni Zakon o finansiranju odbrane, sadrže izmene koje ograničavaju ovlašćenja američke Agencije za globalne medije USAGM i njenog izvršnog direktora – ali na različite načine.

Ta dva zakona mogli bi ograničiti prostor Pekovog delovanja od sadašnjeg trenutka – pa do 20. januara kada bi izabrani predsednik Džozef Bajden trebalo da preuzme dužnost. Ukoliko bi se Bajden odlučio da smeni Majkla Peka osobi koja bi ga nasledila na dužnosti pružiće više prostora za vršenje kadrovskih promena tokom prva tri meseca.

Na primer, mere o potrošnji koje su u ponedeljak usvojili Senat i Predstavnički dom, sadrže odredbu koja će Fondu za otvorenu tehnologiju dati više vremena da odgovori na predlog Agencije za globalne medije da mu se uskrate dodatne federalne finansije.

Majl Pek je, podsećamo, ukazivao na navodne sukobe interesa i nepravilnosti u predlogu da se uskrati novac neprofitnoj organizaciji koja pruža podršku pristupu internetu širom sveta.

Isto zakonsko rešenje će u trajanju od tri meseca privremeno pauzirati odredbe Zakona o vojnoj potrošnji koje nalažu formiranje novih odbora i propisa Agencije za globalne medije o načinu angažovanja i razrešenja direktora medijskih agencija u okviru USAGM.

Ukoliko oba zakona potpiše odlazeći predsednik Tramp i ukoliko izabrani predsednik Bajden nominuje novog izvršnog direktora USAGM-a – naslednik Majkla Peka imao bi šira ovlašćenja da imenuje i smenjuje čelnike medijskih agencija na početku svog mandata.

Kada se okonča period od tri meseca, novom izvršnom direktoru biće potrebno odobrenje većine u odboru agencije, da bi angažovao ili smenio direktore medija pod okriljem Agencije za globalne medije.

Portparol kampanje demokratskog kandidata Džozefa Bajdena izjavio je u junu za internet portal Voks (VOX) da će ako bude izabran – Bajden otpustiti aktuelnog čelnika Agencije za globalne medije Majkla Peka.

Tranzicioni tim izabranog predsednika Bajdena odbio je komentar za Glas Amerike.

Novi direktori medija pod okriljem USAGM

Majkl Pek, koji je funkciju preuzeo nakon procesa potvrde u Senatu koja je potrajala, bio je na meti kritika zbog niza svojih postupaka. Deo članova Kongresa, republikanci i demokrate, nisu bili saglasni sa otpuštanjem čelnika tri medijske agencije pod okriljem Agencije za globalne medije, pokušaja zadržavanja novčanih sredstava Fonda za otvorenu tehnologiju, kao i neuspeha u obnavljanju viza J-1.

Reč je o specijalnoj boravišnoj i radnoj dozvoli koja se izdaje pojedincima sa jedinstvenim veštinama i sposobnostima i internacionalnim novinarima omogućava da rade u servisima Glasa Amerike koji pripremaju program na različitim jezicima.

Majkl Pek je tokom decembra imenovao šefove Glasa Amerike (VOA), Radija Slobodna Evropa (RFERL), Servisa za Kubu (OCB) , Radija Slobodna Azija (RFA) i Bliskoistočnu radiodifuznu mrežu (MBN).

Te funkcije sada obavljaju Robert Rajli, Ted Lipijen, Džefri Skot Šapiro, Stiven Jejts i Viktorija Kouts.

Članovi Kongresa, uključujući predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliota Engela - demokrate iz Njujorka, kao i republikanca iz Teksasa Majkla Mekoula ukazali su da su zabrinuti imenovanjem pojedinih čelnika.

U Agenciji za globalne medije je rečeno da nisu u mogućnosti da odgovore na upite Glasa Amerike.

Inače, krajem novembra Federalni sud u Vašingtonu izdao je preliminarnu odluku kojom se zvaničnicima američke Agencije za globalne medije (USAGM) i njenom šefu Majklu Peku zabranjuje mešanje u uređivačku nezavisnost i prava novinara Glasa Amerike i drugih mreža koje agencija nadzire, a koja su im garantovana Prvim amandmanom američkog Ustava.

Presudom, koju je donela glavna sudija Beril Hauel, delimično je odobren zahtev grupe podnosilaca tužbe protiv agencije. To je privremena mera kako bi se zaustavili dalji potezi od strane agencije, na koje se žalba odnosi, dok se ne održi suđenje.

XS
SM
MD
LG