Linkovi

Odbor Predstavničkog doma izdao nalog za svedočenje direktoru USAGM


Arhiva - Majkl Pek na pretresu u Senatu, 19. septembra 2019. godine.
Arhiva - Majkl Pek na pretresu u Senatu, 19. septembra 2019. godine.

Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove izdao je u petak sabpoenu, obavezujući poziv Majklu Peku, čelniku Agencije za globalne medije (USAGM), nakon što direktor otkazao svoje planirano pojavljivanje pred Odborom.

Pak je prema planu trebalo da svedoči pred Odborom 24. septembra o promenama i odlukama koje je doneo nakon što je preuzeo rukovođenje USAGM-om u junu, a koje su uticale na rad agencije pod čijim okriljem radi i Glas Amerike.

U izjavi od petka, Eliot Ejndžel, demokrata iz Njujorka i šef Odbora Predstavničkog doma za inostrane poslove, rekao je da je nalog izdat "kako bi se gospodin Pak primorao da svedoči na dan koji je prethodno zakazan".

Kasnije u petak, USAGM je u saopštenju naveo da je Pak razočaran odlukom Odbora da "eskalira situaciju" i da je direktor bio voljan da svedoči i odgovori na pitanja Odbora.

"Sukob je nastao sa prvobitnim datumom saslušanja zbog razmatranja hitnih i poteza bez presedana u USAGM koji zahtevaju pažnju direktora", navodi se u izjavi. "Radujemo se nastavku dijaloga sa odborom i svedočenju na dan koji je obostrano dogovoren."

Saradnik u Odboru za inostrane poslove rekao je Glasu Amerike da Pekov tim nije ponudio legitiman razlog za nedolazak na saslušanje.

"Odbor je obavešten da je gospodin Pek zakazao administrativna saslušanja za službenike USAGM koji su suspendovani - što je bila akcija za koju smatramo da je neprimerena i odmazda po svojoj prirodi - istog dana kada se obavezao da će se pojaviti pred Komitetom. Ročište će biti nastavljeno narednog četvrtka", rekao je saradnik Komiteta, koji je govorio o pozadini slučaja.

Šestorici viših zvaničnika, uključujući finansijskog direktora Granta Tarnera i generalnog savetnika Dejvida Kligermana, 12. avgusta su ukinuti bezbednosni pristupi, a oni su poslati na administrativno odsustvo.

U saopštenju od petka, Majkl Mekol, vodeći republikanac u Odboru Predstavničkog doma za inostrane poslove, zatražio je od Paka da svedoči naredne nedelje.

"Žasno je što smo danas stigli dovde, ali izvršni direktor Pek ostavio je ovom odboru nekoliko mogućnosti", rekao je Mekol iz Teksasa. "U USAGM bi trebalo da učine sve što je u njihovoj moći da izvrše svoju misiju u podržavanju napora za demokratiju širom sveta. Umesto toga, otkad je preuzeo poziciju direktora, gospodin Pek je donosio odluke koje kritične programe nacionalne bezbednosti, uključujući Fond za otvorenu tehnologiju, dovode u opasnost - i on mora da dođe pred ovaj komitet i objasni te akcije."

Pek, čiji je proces potvrde imenovanja trajao dve godine nakon što ga je nominovao predsednik Donald Tramp, pozvan je da svedoči nakon što su zakonodavci izrazili zabrinutost zbog njegovih akcija otkako je postavljen na čelo USAGM.

Od juna, Pek je otpusto čelnike Radija Slobodna Evropa, Radija Slobodna Azija i Bliskoistočne mreže i pokušao da smeni odbor Fonda za otvorenu tehnologiju, grupe koja promoviše slobode tehnologije interneta. Konačno, nije produžio J-1 vize stranim novinarima koji rade u Glasu Amerike u SAD.

U intervjuima i u komunikaciji sa zaposlenima u Glasu Amerike, Pek je rekao da želi da zaštiti uređivačku nezavisnost agencije i učini je efikasnijom u ostvarivanju njene misije. Takođe je rekao da su vladine revizije otkrile ozbiljne, godinama stare bezbednosne probleme, koje su prethodni čelnici agencije ostavili nerešenim.

Obavezni poziv usledio je dan nakon što je senator iz redova demokrata Džef Merkli iz Oregona predložio zakon kojm bi se privremeno produžile J-1 vize novinarima koji rade za USAGM.

USAGM je objavila preispitivanje procesa izdavanja viza J-1 u julu, što je rezultiralo isticanjem dozvola za nekoliko novinara iz stranih zemalja koji rade u servisima na različitim jezicima u Glasu Amerike. Najmanje petoro njih napustilo je Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG