Linkovi

Kurti najavio “reciprocitet” umesto taksi na robu iz Srbije


Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, u razgovoru sa novinarom Jugoslavom Ćosićem, tokom intervjua za Televiziju N1 emitovanog 6. novembra 2019, u Prištini, Kosovo. (Foto: YouTube kanal N1)
Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, u razgovoru sa novinarom Jugoslavom Ćosićem, tokom intervjua za Televiziju N1 emitovanog 6. novembra 2019, u Prištini, Kosovo. (Foto: YouTube kanal N1)

Predsednik pokreta “Samoopredeljenje” i najverovatniji kandidat za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je u intervjuu za televiziju N1 da će on predvoditi kosovsku stranu u nastavku dijaloga sa Beogradom, da nije optimista da će dogovor biti postignut da proleća i izbora u Srbiji, da je protiv razgraničenja, ali za tehničku demarkaciju granica, kao i da će takse na robu iz Srbije biti zamenjena principom reciprociteta.

Gostujući u emisiji “Pressing” na N1 u sredu uveče, koja je inače snimana u Prištini, Kurti je govoreći o formiranju buduće vlade Kosova i učesću predstavnika Srpske liste, rekao da još nije razgovarao sa njihovim predstavnicima, ali da će poštovati Ustav Kosova.

On je najavio da će u budućoj kosovskoj vladi biti ministar iz srpske zajednice, ali da će Srpska lista biti u opoziciji.

"Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste.Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji", objasnio je Kurti.

Pritisak Beograda na Srpsku listu

Po njegovim rečima u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora i da je bilo mnoštvo incidenata zbog velikog pritiska iz Beograda da Srpska lista dobije sto odsto glasova.

"Ali, ne krivim ja Srpsku listu, oni transferišu pritisak koji sami doživljavaju, tj. pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu", ocenio je lider "Samoopredeljenja".

On je rekao da očekuje da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti u novembru i da će imati dve nedelje za formiranje koalicije sa Demokratskim savezom Kosova sa kojim je usaglašeno oko 80 odsto planova i programa.

Govoreći o ukidanju taksi na robu iz Srbije, Albin Kurti je najavio da će Kosovo takse zameniti reciprocitetom:

"Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom", naveo je Kurti objašnjavajući kako je potrebno prvo odrediti reciprocitet da Srbija prvo učini nešto na nekom drugom polju, pa tek onda ukinuti takse, a zatim dobro pripremiti dijalog.

Dijalog bez mapa

"Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog", smatra Kurti najavljujući da će on, kako premijer, voditi dijalog sa svojim timom na dva nivoa i da će se držati tri principa:

"Prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji".

Po njegovoj oceni razgraničenje je rasistički koncept, dok je demarkacija sasvim druga stvar.

Takođe, Kurti je rekao da će se zalagati da institucije Kosova i međunarodne zajednice razjasne ubistvo Olivera Ivanovića, kao i da se svi zločini na Kosovu istraže.

"Da bismo krenuli sigurno dalje prema miru u regionu i budućnosti ka EU, moramo da se sučeljavamo sa prošlošću, bilo je zločina na Kosovu prema Srbima, i ja ću se zalagati za to, jer zločin ne zastareva, da imamo normalne sudove koji će osuditi i Albance koji su ubijali Srbe", zaključio je lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti u emisiji Pressing N1.

Đurić: Kurti reciprocitetom odbacuje dijalog

Reagujući na stavove koje izneo Albin Kurti, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da je pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo "eufemizam za odbacivanje dijaloga".

"Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu čak i sa plaćenom taksom", ističe Đurić u pisanoj izjavi.

Takođe, Đurić ističe da Kurti "lažima uskraćuje pravo" Srbima na formiranje Zajednice srpskih opština, dok je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ocenio da ono što plasira Kurti predstavlja povratak u devedesete i da će biti interesantno videti način na koji će on kao budući predsednik vlade delovati.

Govoreći za Radio televiziju Srbije, Jevtić je rekao da Srpska lista ne trči da po svaku cenu bude deo buduće kosovske vlade, nego da gleda šta je u interesu srpskog naroda, kao i da ono što se čuje od Kurtija ne ohrabruje.

Novi napad na N1 zbog intervjua

Tokom intervjua sa Kurtijem, televizija N1 doživela je novi napad lecima – ovoga puta u dvorište N1 su bačeni leci na kojima su fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 Jugoslava Ćosića i autora emisije Pressing, ispod kojih piše "ima neka tajna veza".

Leci koji su tokom emitovanja intervjua novinara N1 Jugoslava Ćosića sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem bacani u dvorište sedišta te televizijske kuće, u Beogradu, 6. novembra 2019. (Foto: N1)
Leci koji su tokom emitovanja intervjua novinara N1 Jugoslava Ćosića sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem bacani u dvorište sedišta te televizijske kuće, u Beogradu, 6. novembra 2019. (Foto: N1)

Policija je pozvana i obavila je uviđaj, a beogradski tabloidi su tokom dana najavljivali gostovanje Albina Kurtija na TV N1.

Prethodno u toku dana, tabloidi su izveštali o najavi emisije Pressing uz komentare da Kurti dolazi na N1 da promoviše nezavisno Kosovo.

XS
SM
MD
LG