Linkovi

Palmer: Međusobno priznanje BG i PR rešava sporna pitanja


Metju Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Foto: VOA
Metju Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Foto: VOA

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi prema njegovim rečima značilo međusobno priznanje.

"Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi", rekao je Palmer u sredu za regionalnu televiziju N1 Sarajevo.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština "sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti".

Palmer je izjavio da je povod za pregovore to što i Srbija i Kosovo teže ka Evropi i da je nephodno videti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak.

"Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred", naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude "sprovodiv, pravičan i trajan".

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan rekao je da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na "partnere koje su same izabrale".

Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo "porodice evropskih zemalja" i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

"Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona", izjavio je Palmer i dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku "nije dobro za napredak".

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Prema njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbiji priznanje Prištine ne treba, te da i on očekuje normalizaciju, ali da Priština opstruiše razgovore i dijalog, prenose beogradski mediji.

Uz podsećanje da je Beograd uvek spreman da nastavi razgovore po pitanju Kosova sa albanskom stranom, čim ukinu takse, on je prokomentarisao izjavu Metjua Palmera da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi, precizira Palmer, značilo međusobno priznanje.

"Mi ne čeznemo za njihovim priznanjem, a što se tiče normalizacije i ja to očekujem, ali nikako da dođu. Dobro bi bilo da nastavimo razgovore, iako nisam preveliki optimista,"naveo je Vučić.

Vučić je rekao, takođe, da je Srbija uvek spremna da razgovramo ako se ukinu takes.

XS
SM
MD
LG