Linkovi

Kuburović: Novi saziv parlamenta okončava proces izmene Ustava


Nela Kuburović, ministarka pravde u Vladi Republike Srbije (Foto: Ministarstvo pravde)
Nela Kuburović, ministarka pravde u Vladi Republike Srbije (Foto: Ministarstvo pravde)

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da misli da će novi saziv Skupštine Srbije biti u prilici za završi započeti proces izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Ona je u intervjuu za beogradski Kurir rekla da se društvo po prvi put nalazi u situaciji da menja Ustav, a ne da donosi novi, što je "daleko duži i komplikovaniji proces".

"S obzirom na to da su na proleće i redovni parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka", rekla je ministarka pravde.

Podsetila je da je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo u junu usvojio Predlog za izmenu Ustava, koji je Vlada uputila parlamentu u novembru prošle godine, čime je počeo deo postupka izmene Ustava, koji je isključivo u nadležnosti Skupštine.

"To znači da narodni poslanici prvo moraju sa dvotrećinskom većinom da izglasaju da li uopšte žele da se Ustav menja u delu koji se odnosi na pravosuđe, zatim Skupština treba da sprovede javne konsultacije povodom teksta amandmana, a onda, kada Odbor za ustavna pitanja sačini konačan tekst izmena, o njemu ponovo treba da se izjasne poslanici", objasnila je ona.

Nela Kuburović je dodala se građani o tome izjašnjavaju na referendumu tek ukoliko poslanici usvoje tekst izmena, ponovo sa dvotrećinskom većinom.

Podsetimo, stručna javnost u Srbiji imala je ozbiljne zamerke na predložene izmene Ustava tvrdeći da one uvode još veću kontrolu političke vlasti nad pravosuđem.

XS
SM
MD
LG