Linkovi

Vlast i struka ponovo oprečno o novim amandmanima na Ustav


Ustav Srbije

Razlike u stavovima predstavnika vlasti i stručne javnosti u pogledu kvaliteta i novonapisanog nacrta amandmana na Ustav Srbije, koji se tiču pravosuđa i dalje su ostale nepremostive. I dok vlast tvrdi da je uticaj na pravosuđe eliminisan, strukovna udruženja ponovo navode gde se politički uticaj krije u novim rešenjima, a predstavnici međunarodnih institucija ponovili su svoje diplomatsko stajalište.

Predstavnici Vlade Srbije podsetili su u utorak na okruglom stolu da se promenama Ustava pristupa da bi se obezbedila veća nezavinost pravosuđa i zbog građana Srbije, a ne zbog Evropske unije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je za nju jedino pitanje - sudstvo nezavisno od koga i od čega. Naglasila je da u svim zemljama postoji sistem provere i da sudstvo ne može biti nezavisno od svega, te da smatra da tako ne treba da bude ni u Srbiji.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, rekla je da je Srbija pri donošenju nacrta ustavnih amandmana poštovala sve procedure, da su promene urađene u najboljem duhu u skladu sa najboljom praksom. Dodala je da je svakoj državi ostavljeno da u skladu sa svojim istorijskim kontekstom i tradicijom primeni najbolje rešenje iz evropske pravne prakse.

Međuanrodni predstavnici - diplomatski

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da ovim reformama Srbija postavlja temelje onoga gde želi da bude. "Mišljenje Venecijanske komisije daje široku lepezu mogućnosti za različite oblasti u kojima su iznete primedbe. Naša nada je da Srbija neće ići na minimalnu opciju po pitanju standarda", rekao je Oricio.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da je vladavina prava jedan od ključnih elemenata za ulazak Srbije u EU i reforma Ustava mora da elimiše politički uticaj na pravosudje i da je to jedan od glavnih preduslova, a garantovanje nezavisnosti pravosuđa kao glavni izazov označila je i šefica za pravosudje i medjunarodnu pravnu saradnju Saveta Evrope, Hana Junker.

Konkretne ocene najnovije verzije ustavnih amandmana, međutim, nisu dali.

Sa druge strane, struka ostala pri svojim oštrim kritikama. Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović rekao je novinarima da nova verzija amandmana ne povećava nezavisnost pravosuđa, te da puko poštovanje međunarodnih standarda ne mora i da obezbedi nezavisnost pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG