Linkovi

Ministarstvo obećava prihvatanje primedbi VK, i dalje nepoznato ko piše ustav


Priprema amandmana na Ustav Srbije primiče se kraju, a uputstva Venecijanske komisije biće u potpunosti ispoštovana, rekla je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, nakon sastanka sa šefom Misije OEBS-a. OEBS nudi stručnu pomoć, a pomoć mesecima uzalud nude i domaći eksperti, profesori i sudije. Sudija Dragana Boljević kaže da poruke iz Ministarstva donekle ohrabruju, mada stručna javnost ne razume zašto isti, nepoznati autori koji su već napisali amandmane koje je stručna javnost jednoglasno kritikovala i na koju je Venecijanska komisija imala brojne primedbe, sada ponovo pripremaju tekst ustava.

Ministarstvo pravde saopštilo je nakon sastanka ministarke Kuburović sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji, Andreom Oriciom, da su preporuke Venecijanske komisije obavezujuće po Srbiju, pre svega zato što je to definisano kroz Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23, kojo je usvojila Evropska komosija.

Ona je najavila da će nakon izrade nove verzije nacrta biti organizovan okrugli sto na kome će svi zainteresovani biti upoznati sa novim tekstom i koji će biti prilika da se otklone eventualne nedoumice.

Ambasador Oricio je istakao da je Srbija učinila napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa, kao i da Ministarstvo pravde u tom procesu ima težak zadatak.

On je, ponudivši stručnu pomoć eksperata OEBS-a, istakao da su izmene Ustava u oblasti pravosuđa od velikog značaja za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, i vrlo važno sa aspekta gde i kako Srbija sebe vidi u budućnosti.

Ministarka Kuburović sastala se odvojeno i sa šefom delegacije EU u Srbiji, Semom Fabricijem, koji je pozdravio organizovanje dodatnog okruglog stola i pozitivno ocenio predstojeću javnu debatu.

Međutim, sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednica Društva sudija Srbije, Dragana Boljević, kaže za Glas Amerike da - iako pozdravlja što će tekst biti predstavljen široj javnosti - nije dobro to što o njemu neće biti javne rasprave, odnosno što se i dalje ne zna koja to radna grupa priprema amandmane.

Sudija Boljević je podsetila na zahtev sturčne javnosti da se formira radna grupa u koju bi bili uključeni najeminentniji stručnjaci ustavnog prava - profesori, sudije, predstavnici civilnog društva - koja bi pripremila tekst amandmana.

"Niko ne želi da se formira radna grupa da bi se likovalo što je odneta pobeda, već stručna javnost svesrdno nudi svoju stručnu pomoć kako bi se došlo do dobrog teksta ustava koji bi predstavljao pravi društveni dogovor", kaže Boljević. "Ta radna grupa bi trebalo da krene ispočetka, da izdebatuje tekst ustavnih amandmana, kako bi taj ustav kad jednom bude usvojen trajao više decenija, a ne 10-12 godina".

Boljević je podsetila da su primedbe Venecijanske komisije vrlo brojne i da je iznet niz stvari koje moraju da se poprave. "To nije samo rečenica po rečenica, to su čitavi koncepti koji moraju da se isprave", kaže Boljević za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG