Linkovi

Ministarka pravde o ustavu i pored kritika: Pratili smo smernice Venecijanske komisije


Arhiva - Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, premijerka Srbije Ana Brnabić (u sredini) i ministarka pravde Nela Kuburović (desno) obraćaju se novinarima u pauzi finalne rasprave o promeni Ustava Srbije, u Palati Srbija, Beograd, 5. marta 2018. (VOA)
Arhiva - Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, premijerka Srbije Ana Brnabić (u sredini) i ministarka pravde Nela Kuburović (desno) obraćaju se novinarima u pauzi finalne rasprave o promeni Ustava Srbije, u Palati Srbija, Beograd, 5. marta 2018. (VOA)

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je u petak da njeno ministarstvo nije uradilo samo "kozmetičke" promene nacrta Ustava Srbije, već je pratilo sve preporuke Venecijanske komisije. Ona je pozvala Društvo sudija Srbije, koje je i ovu verziju nacrta ustavnih promena oštro kritikovalo, da ne bojkotuje javnu raspravu o ustavnim amandmanima. Društvo saopštava da bojkota nema, niti da ga je bilo.

Ministarka Nela Kuburović rekla je novinarima posle obeležavanja početka programa podrške Evropske unije reformi pravosuđa "EU uz pravdu", da je sadašnji tekst ustavnih amandmana pratio sve preporuke Venecijanske komisije i da se to može uočiti ako se uporedi sa ranijim dokumentom.

Kuburović kaže da veruje i da će izmene Ustava Srbije pomoći da se otkloni svaki pritisak vlasti u pogledu izbora tužilaca i sudija.

"Prema sadašnjem Ustavu, Vlada predlaže Narodnoj skupštini izbor javnih tužilaca, a Državno veće predlaže izbor zamenika tužilaca. Ovog puta smo predvideli da vlada i skupština budu isključeni iz tog procesa i da izbor bude na nezavisnim organima", rekla je Kuburović.

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je da su vladavina prava i osnovna prava u srcu procesa evropskih integracija. "Za nas je važno da Srbija ima zakone u skladu sa evropskim standardima, ali i da ti zakoni budu sprovedeni u praksi", istakao je Fabrici.

Društvo sudija Srbije negira tvrdnje ministarke Kuburović

Predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu, Dragana Boljević, negirala je izjavu ministarke Nele Kuburović da organizacija na čijem je čelu neće učestvovati u okruglom stolu o izmenama Ustava Srbije.

Društvo sudija Srbije je, umesto dvoje predstavnika koliko su pozvali iz Ministarstva pravde, predložilo četvoro svojih predstavnika, kako bi obezbedili što kontruktivnije učešće u raspravi, rekla je ona za Glas Amerike.

"Naši predstavnici svakako dolaze na okrugli sto i oko toga nije bilo dileme", naglasila je ona. "Nikad nismo bojkotovali debatu o čemu svedoči više stotina stranica pisanog materijala dostavljenog Ministarstvu pravde u poslednjih godinu dana".

Podsetimo, Društvo sudija Srbije ocenilo je da su i novi amandmani korak ka političkoj kontroli pravosuđa u Srbiji i pozvalo je vlasti da bez žurbe organizuju sveobuhvatnu javnu raspravu, te da formiraju stručno telo sastavljenu od najeminentniji pravnih stručnjaka - profesora ustavnog prava, sudija, tužilaca, advokata, predstavnika nevladinog sektora i drugih uglednih pravnika - koja bi sačinila tekst ustavnih promena oko kog bi se formirao društveni konsenzus. To bi, smatraju, obezbedilo da takav ustav zemlje potraje.

Trasparentnost: Amandmani ne smanjuju uticaj politike na pravosuđe

Novi tekst nacrta amandmana kritikovala je i organizacija Transparentnost Srbija ocenom da je ovakve ustavne promene neće smanjiti politički uticaj na pravoduđe.

"Sadašnji predlog, prema kojem će svega 50 odsto članova budućeg sudijskog i 40 odsto članova novog tužilačkog saveta birati same sudije i tužioci, a ostale narodni poslanici, ne može se smatrati dobrim", navodi se u saopštenju.

TS je naveo da je tačno da bi situacija u kojoj bi prevashodno sudije i tužioci odlučivali o svojim kolegama nosila rizike, ali te rizike treba otkloniti zakonskim normama koje bi povećale javnost rada pravosudnih saveta i smanjile prostor za njihovo diskreciono odlučivanje, a ne posrednom političkom kontrolom, kroz grupu "istaknutih pravnika" koje će izabrati skupštinska većina.

XS
SM
MD
LG