Linkovi

Vlast ne interesuje mišljenje struke kada menja zakone i ustav


Učesnici skupa u organizaciji grupe Za slobodu medija
Učesnici skupa u organizaciji grupe Za slobodu medija

Struka je potpuno isključena iz donošenja pravnih akata koji se tiču raznih oblasti uređenja društva u Srbiji, zato što izvršna vlast zna da joj neće odgovarati mišljenje stručnih ljudi iz tih oblasti, rečeno je na skupu "Struka namerno zapostavljena u donošenju ustava i zakona", koji je organizovala Grupa za slobodu medija.

Sudija Apelacionog suda i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je rekla da se oko radnog teksta amandmana na Ustav Srbije, koji se tiču pravosuđa i koje je pripremilo Ministarstvo pravde, gotovo celokupna struka ujedinila i zatražila da amandmanu budu povučeni i ponovo pisani.

Po pitanju predloženih promena, pravnici su jedinstveni - pripremljeni amandmani pogubni su ne samo po pravosuđe, već i po čitavo društvo.

"Ova vlast od 2012. naovamo zadržala je i nadogradila sistem funkcionisanja koji je prethodna vlast imala. Prethodna demokratska vlast je krenula u to da simulira demokratske procese u pravosuđu, a da se ustvari ponaša autoritarno", podsetila je Boljević.

Cilj ovakvih ustavnih amandmana je da se potpuno uruši poverenje građana u pravosuđe, ocenio je tužilac Radovan Lazić. On jenaveo da izvršna vlast smatra da će usvajanjem tih izmena ustava "štiklirati" obavezu iz akcionog plana za poglavlje 23, ali problem je što se to čini na pogrešan način i što će se time pojačati uticaj izvršne vlasti na pravosuđe, umesto da bude obratno.

On je ukazao da se ne zna ni ko je pisao te ustavne amandmane, ako nisu profesori, advokati, sudije, tužioci. Rečeno je - službenici Ministarstva u okviru svoje plate, a to je nakaradan tekst u svakom smislu i ne ispunjava uslove nekog pravilnika, a ne Ustava, naglasio je Lazić.

Novinarka Tamara Skroza ukazala je da je situacija u novinarstvu mnogo lošija od ove u pravosuđu, jer je tamo struka ujedinjena, dok u medijima to nije slučaj. Mi smo u toj priči o nefer uslovima ušli kao totalno ruinirana profesija, pravosuđe i školstvo se drže zajedno, ali novinari i mediji se godinama bore sa snažnim ekonomskim i političkim pritiscima, rekla je Skroza.

"Mediji koji kritički izveštava o vlasti osuđen je da nema oglašivače. Ako ste kritički orijentisani prema vlasti, retko će vam predstavnici vlasti davati bilo kakve informacije, nedajbože insajderske informacije", rekla je Skroza i ocenila da tokom 20 godina rada u novinarstvu nije doživela da novinari ne mogu da dođu ni do koga sa strane vlasti.

Ona je oštro kritikovala nezavisno regulatorno telo REM kao "leglo korupcije, državnog pritiska, crna jama medijske situacije i najveće zlo medijske scene", dodajući da je svih devet članova izabrano pod političkim pritiskom.

Novinarka Danica Vučenić rekla je da su mediji u Srbiji devastirani i da zbog toga ne mogu da budu u službi građana. "Pravosuđe se u jedinilo, a u našoj struci situacija je drastično drugačija, mi se elementarno ne slažemo, ne zastupamo građane i time zaštitnici građana u odnosu na vlast više ne postoje", rekla je ona.

Vlast, ocenila je, direktno i bez posrednika komunicira sa narodom. Vlast novinarsku profesiju, nakon devastacije političke opozicije, tretira kao opoziciju. "Pošto je opozicija u raulu, sako glas koji dolazi sa strane tretira se kao opozicija", rekla je Vučenić.

XS
SM
MD
LG