Linkovi

Ministarstvo pravde prosledilo Venecijanskoj komisiji amandmane na Ustav


Ustav Srbije
Ustav Srbije

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je u petak Venecijanskoj komisiji novi i izmenjeni Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, zajedno sa tekstom Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana. Tekstove je dan ranije usvojila Vlada Srbije, koja je i odlučila da se oni šalju Venecijanskoj komisiji.

Ministarstvo je objavilo Nacrt amandmana i Ustavni zakon na svojoj internet stranici. Kako tvrde, novi tekst usaglašen je sa "određenim komentarima drugog kruga javne rasprave i u njega su uneta sasvim nova rešenja".

Definisanje zaštitnog mehanizma koji treba da omogući izbor svih članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, i da spreči blokadu njihovog izbora predstavlja novo rešenje u nacrtu izmena, saopštilo je Ministarstvo.

Takođe, preciznije je definisan pojam "istaknuti pravnik", što je bio jedan od zahteva stručne javnosti tokom javne rasprave.

Detaljno su navedeni i razlozi za razrešenje sudija i zamenika javnog tužioca, a izmenjene su i odredbe o premeštaju sudija, kao i nespojivost funkcija sudija, javnog tužioca i zamenika javnog tužioca.

U delu koji se odnosi na rad Visokog saveta sudstva, izostavljen je "zlatni glas" predsednika VSS, prilikom glasanja članova VSS.

Takođe, izostavljena je i odredba kojom disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može pokrenuti i ministar nadležan za pravosudje, piše u saopštenju.

Radni tekst Ustavnog zakona definiše rokove u kojima će se Zakon o sudijama, Zakon o uredjenju sudova i Zakon o javnom tužilaštvu, kao i Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o državnom veću tužilaca i Zakon o Pravosudnoj akademiji uskladiti sa ustavnim amandmanima.

Ustavni zakon propisuje i da sudije Vrhovnog kasacionog suda nastavljaju svoju funkciju u Vrhovnom sudu Srbije, a da zamenici Republičkog javnog tužioca nastavljaju da obavljaju funkciju u Vrhovnom javnom tužilaštvu Srbije.

Ministarsto pravde navodi da bez pozitivne ocene Venecijanske komisije radnog teksta ustavnih amandmana neće ići u dalju proceduru usvajanja.

XS
SM
MD
LG