Linkovi

Struka zahteva pisanje novih amandmana na Ustav, Ministarstvo odbija


Rasprava o ustavnim amandmanima nakon mišljenja Venecijanske komisije, u Kući ljudskih prava, 28. juna 2018.
Rasprava o ustavnim amandmanima nakon mišljenja Venecijanske komisije, u Kući ljudskih prava, 28. juna 2018.

Na 29 amandmana na deo Ustava Srbije koji se tiče pravosuđa, a koje je na ocenjivanje poslalo Ministarstvo pravde, Venecijanska komisija uputila je čak 44 preporuke, pa bi jedino bilo ispravno da Ministarstvo pravde formira radnu grupu sačinjenu od profesora ustavnog prava, uglednih pravnika i predstavnika struke, koja bi krenula u pisanje potpuno novih amandmana na Ustav, rekle su u četvrtak sudije i predstavnici organizacija civilnog društva na skupu u Kući ljudskih prava.

"Tako veliki broj primedbi koje je iznela Venecijanska komisija je nemoguće popraviti, neophodno je da se formira nova radna grupa koja bi ponudila nov nacrt amandmana potpomognuta ekspertima ustavng prava, a da se taj dokument potom odobri na javnoj debati", rekla je Dragana Boljević, sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednica Društva sudija Srbije.

Sudija Boljević o mišljenju Venecijanske komisije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

"Ustav je navažniji akt jedne države i on se ne nosi pod mišku da nekome bude toplo ili hladno i veoma je važno da proces njegovog donošenja bude kvalitetan kako bi najviši pravni akt bio legitiman", naglasila je ona.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, istakao je da ne postoji prostor za trijumf strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva zbog činjenice da je Venecijanska komisija prihvatila gotovo sve njihove primedbe, jer "znamo šta je formalno sledeća faza u tom procesu". Majić i ukazao da ga posebno brinu prve reakcije Ministarstva pravde, koje je i pored brojnih primedbi saopštilo da je zadovoljno ocenama Venecijanske komsije,

"Predložene solucije su vrlo komplikovane, zahtevaju promišljanje i bilo kakvo brzanje ovog posla bi bila katastrofa", rekao je Majić i dodao da zabrinjava i to što Ministarstvo u prvoj reakciji uopšte ne pominje otvaranje debate i formiranje ozbiljne radne grupe koja bi radila na osnovu ove ocene.

Sudija Majić o ustavnim promenama nakon Venecijanske komisije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

"Ukoliko krenemo tim putem, dakle ne oformimo novu radnu grupu i otvorimo raspravu, ukoliko se sve u nekom bezimenom timu zbrza i kaže mi smo uradili sve što je Venecijaska komisija tražila, onda ćemo dobiti još gore pravosudje nego danas", upozorio je Majić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Ministarsvo pravde izabere takav put, može da se dogodi da kada se Srbija približi Evropskoj uniji, da zemlje članice ne prihvate Ustav, da "opet bude na popravnom", a da su godine izgubljene.

Vladimir Medjak iz Evropskog pokreta u Srbiji kazao je da je veliki problem sa amandmanima na Ustav to što oni nisu u saglasnosti sa Akcionim planom za poglavlje 23, kojim su pregovori sa EU otvoreni.

"Akcioni plan za poglavlje 23, sa kojim se složilo i civilno društvo i koje ga je predstavilo u Briselu, promoviše nezavisnost i pluralizam što u amandmanima nemamo", rekao je Medjak.

"Vreme je da se vratimo u okvire Akcionog plana, ionako smo probili sve rokove, da se formira nova radna grupa, jer Srbija ima znanje za kvalitetan Ustav", rekao je Medjak.

Na skupu u Kući ljudskih prava govorio je i italjanski tužilac Mauricio Salustro, koji trenutno radi u misiji OEBS, koji je rekao da Venecijsanska komisija nije rekla izričito "NE" amandmanima i izrazio bojazan da to daje pravo državi da ne pokrene proces izrade amandmana ispočetka.

On je ocenio da ne teba očekivati da će međunarodni faktori pritisnuti Vladu, već da to mora da uradi sama struka i gradjani.

Ministarstvo: Prihvatićemo stavove Venecijanske komisije, nema javne rasprave

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je u četvrtak da će biti uvažene sve preporuke Venecijanske komisije, ali da o tome neće ponovo biti javne rasprave, niti će se amandmani pisati ispočetka.

"Ne vidim razlog, niti je neko rekao da treba da se piše ispočetka", rekla je Kuburović.

Ona je rekla da su su svi komentari Venecijanske komisije prihvatljivi, i ostala pri stavu da mišljenje te komisije pokazuje da je "Ministarstvo bilo na pravom putu".

"Nema bojazni da nećemo potupiti onako kako je rečeno", rekla je Kuburović za Radio-Televiziju Vojvodine i dodala da je Venecijanska komisija prihvatila "suštinske novine" prdvidjene nacrtom amandmana.

XS
SM
MD
LG