Linkovi

Analiza: Kremlj pokušava da "obuzda" vođu Vagnera Prigožina


ILUSTRACIJA - Načelnik združenog Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov (L), ruski predsjednik Vladimir Putin i vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin
ILUSTRACIJA - Načelnik združenog Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov (L), ruski predsjednik Vladimir Putin i vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin

Dok njegova privatna vojska pokušava da na ratištu u Ukrajini obezbijedi Rusiji prvu pobjedu posle više mjeseci, u javnosti se pojavljuje sve više dokaza da Kremlj preduzima korake da ograniči, kako smatra, prekomjerni politički uticaj Jevgenija Prigožina, osnivača plaćeničke grupe "Vagner", prenosi agencija Rojters.

Prigožin, 61-godišnji bivši osuđenik, poslednjih mjeseci je u centru pažnje javnosti zbog krvave uloge u sukobu u Ukrajini, dok ga Zapad predstavlja kao zlikovca.

Često je bio prisutan u medijima na ruskom jeziku, pozdravljao to što su mu uvedene zapadne sankcije, javno vrijeđao ruski vojni vrh, pokušavao da postigne uspjeh na ratištu u korist Kremlja i opisivao regrutaciju desetina hiljada osuđenika za svoju privatnu vojsku.

Toliko je bio istaknut u medijima, da su njegovi saveznici i analitičari počeli da spekulišu da želi da zauzme neki zvaničan položaj ili da počne da se bavi politikom.

Međutim, sada ima sve više dokaza da Kremlj pokušava da suzbije te spekulacije. Prigožinu je naložio da prestane da javno kritikuje ministarstvo odbrane, a državne medije savjetovao da ne pominju ni njega ni Vagner grupu.

Prigožin je prošle nedelje potvrdio da mu je oduzeto pravo da regrutuje zatvorenike - što je bio jedan od ključnih stubova njegovog rastućeg političkog uticaja. To je i pomoglo njegovim snagama da postepeno napreduju u istočnoj Ukrajini gdje se približavaju gradu Bahmutu.

Olga Romanova, direktorka organizacije sa prava zatvorenika, navela je da je ministarstvo odbrane ranije ove godine preuzelo regrutovanje osuđenika. U ministarstvu to nije potvrđeno.

"Pozicija političkog bloka (Kremlja) je da mu ne dozvoli da uđe u politiku. Malo ga se plaše i smatraju da je nezgodan", kaže za Rojters Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja koji je i dalje blizak vlastima.

Politički igrač?

Analitičarka Tatjana Stanovaja napisala je u tekstu za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir da se ne očekuje skori pad Prigožina, ali da počinju da se urušavaju njegove veze sa predsjedničkom administracijom.

"Oni koji su zaduženi za domaću politiku ne vole njegovu političku demagogiju, napade na zvanične institucije ili pokušaje da plaši Putinove saradnike prijetnjama da će osnovati političku stranku, što bi bila glavobolja za sve u Kremlju. On nije samo javna ličnost: vidno se transformirao u pravog političara sa sopstvenim stavovima", napisala je Stanovaja.

Markov navodi da je Prigožin obećao Kremlju da neće formirati svoj politički pokret ili se pridružiti nekoj parlamentarnoj stranci osim ako to od njega ne zatraže vlasti.

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

"Poruka je da će da mu daju vojne resurse, ali da se za sada ne miješa u politiku", rekao je Markov.

Prigožin je rekao u petak za ruske medije da nema nikakve političke ambicije.

Markov, koji Prigožina opisuje kao ratobornog, rekao je da vjeruje da je Putin rekao vođi Vagnera, na sastanku u Sankt Peterburgu oko 14. januara, da prestane da kritikuje vojni vrh.

Dodao je međutim da ne zna pune detalje sastanka, a Rojters nije mogao da potvrdi njegovu izjavu.

Prigožin je od tada ublažio svoje kritike, a u petak je u intervjuu pogledao u kameru i rekao da nikoga ne kritikuje. Održavanje sastanka u Sankt Peterburgu, o kojem nije bilo riječi na vebsajtu Kremlja, potvrdio je najmanje jedan učesnik koji je o tome govorio na društvenim mrežama. Iz Kremlja je saopšteno da ne može da komentariše privatne sastanke.

Kremlj takođe nije odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentar o tome da li pokušava da obuzda Prigožina, ali je uticajni kanal povezan sa Vagnerom - Siva zona - objavio procurele smernice Kremlja za državne medije.

U njima se savetuje da prestanu da pominju Prigožina ili Vagner i sugeriše da koriste uopštene izraze za njegove snage. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta, a državnim medijima nije dozvoljeno da objavljuju smjernice.

"Prigožinova zvijezda blijedi"

Prigožin je u ponedeljak rekao da izgleda da se u poslednje vrijeme Vagner manje pominje u ruskim medijima i za to okrivio neimenovane "gubitnike" koji pokušavaju da nanesu štetu njegovoj grupi.

Markov, koji je o Prigožinu pisao mnogo i to uglavnom pozitivno, rekao je da je među onima od kojih je traženo da ga ne promovišu.

"Naglasili su da nam ne zabranjuju, ali da bi bolje bilo da to ne radimo", rekao je Markov.

Dmitri Alperovič, predsjedavajući američkog tink tenka "Silverado Policy Accelerator", koji je rođen u Rusiji, ocjenjuje da se Prigožinu smanjuje prostor za manevrisanje.

"Prigožinova zvijezda blijedi. Pretjerao je u kritici vojske i drugih elita. Sada mu sjeku krila", napisao je Alperovič na Tviteru.

Prigožin je, posle višegodišnjeg negiranja, u septembru priznao da je osnovao Vagner grupu 2014. godine.

Do tada, ruska invazija na Ukrajinu nije išla po planu za vojni vrh, sa haotičnim povlačenjem iz Kijeva, zatim is sjevernoistočne Harkovske oblasti, i južnog grada Hersona.

Ruski tajkun brzo je počeo da promoviše sebe i svoju privatnu vojsku kao elitne borbene snage. Sebe je promovisao kao efikasnog patriotu, a ruski vojni vrh kao nesposoban.

Prigožin, čiji su plaćenici aktivni u Africi i na Bliskom istoku, sugerisao je prošle nedelje da bi on i njegovi plaćenici mogli jednog dana da nestanu isto tako brzo kao što su se pojavili, u šta mnogi njegovi neprijatelji sumnjaju.

"Kada ne budemo više potrebni, spakovaćemo se i vratiti u Afriku", poručio je vođa vagnerovaca.

XS
SM
MD
LG