Linkovi

Načelnik Generalštaba Rusije preuzeo komandovanje invazijom na Ukrajinu


ARHIVA - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (C) na sastanku sa načelnikom Generalštaba Valerij Gerasimovim (D) i zamenikom ministra odbrane Ruslanom Tsalikovim (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)
ARHIVA - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (C) na sastanku sa načelnikom Generalštaba Valerij Gerasimovim (D) i zamenikom ministra odbrane Ruslanom Tsalikovim (Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service)

Rusija je u srijedu naložila načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu da preuzme komandovanje posustalom ruskom invazijom na Ukrajinu, što predstavlja najveću promjenu u ruskoj vojnoj komandnoj strukturi do sada.

Odluka je donesena u trenutku kada ruske snage pokušavaju da učvrste kontrolu nad Soledarom - malim rudarskim gradom na istoku Ukrajine - posle teških gubitaka. Lider Vagner grupe rekao je prethodno da je grad pod ruskom kontrolom, što su ukrajinski zvaničnici demantovali.

Povećano prisustvo plaćenika na ratištu, posle više od 10 meseci rata ukazuje na neefikasnost ruske vojske u kampanji za koju je Kremlj očekivao da će biti završena za nekoliko dana, ocenjuje agencija Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ministar Sergej Šojgu imenovao Gerasimova za glavnog komandanta snaga za, kako je Moskva naziva, "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini".

Gerasimov će time biti direktno odgovoran za sudbinu ruske invazije. Istovremeno je najnovijim potezom smijenjen Sergej Surovikin, poznat kao "general Armagedon", zbog svoje navodne okrutnosti.

Surovikin je prošlog oktobra postavljen za glavnokomandujućeg ruskih snaga na ratištu u Ukrajini, nakon uspješne ukrajinske kontraofanzive.

Jedan od prvih poteza Surovikina bio je da povuče ruske trupe sa desne obale reke Dnjepar i iz pokrajinske prestonice Herson, jedine koju su ruske snage osvojile od početka invazije u februaru.

U saopštenju ministarstva navodi se da je cilj promena da se poveća efikasnost operacije, i da će Surovikin biti zamjenik Gerasimova.

Žestoke borbe u Soledaru

Jevgenij Prigožin, koji se nalazi na čelu ruske privatne vojne firme Vagner, ustvrdio je da su plaćenici iz te grupe osvojili Soledar i ubili oko 500 ukrajinskih vojnika poslije žestokih borbi.

"Želim da potvrdim potpuno oslobađanje i čišćenje teritorije Soledara od jedinica ukrajinske vojske. Ukrajinske jedinice koje nisu željele da su predaju su uništene. Cijeli grad je prekriven leševima ukrajinskih vojnika", ustvrdio je Prigožin, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nekoliko minuta ranije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podsmejavao se prethodnim Prigožinovim tvrdnjama da su Rusi osvojili Soledar, navodeći da borbe još traju.

"Teroristička država i njeni propagandisti pokušavaju da se pretvaraju da je dio našeg grada Soledara u nekoj vrsti ruskog poseda. Međutim, borbe se nastavljaju", rekao je Zelenski.

Portparol istočne ukrajinske vojne komande rekao je ukrajinskoj televiziji da je situacija u Soledaru "komplikovana".

Područje je jedno od najaktivnijih u sukobu, što otežava nezavisnu procenu situacije.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da Vagner i ruske snage verovatno kontrolišu veći deo Soledara, koji se nalazi u blizini Bahmuta, jedne od glavnih meta Rusije u ovoj fazi njene invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na brifingu za medije u sredu da odbrana Ukrajine u oblasti Bahmuta "još jednom pokazuje hrabrost ukrajinskih snaga dok se bore za odbranu svoje domovine" i koliko je od vitalnog značaja jačanje vojne podrške Ukrajini.

"Naša podrška čini stvarnu razliku na terenu i u ovom ključnom trenutku rata moramo učiniti još više i brže", rekao je Stoltenberg.

Bitka za Bahmut

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da ruske snage i one iz plaćeničke grupe Vagner "verovatno sada kontrolišu" veći deo Soledara. U borbama za Soledar obe strane imaju velike gubitke.

U svom noćnom obraćanju u ponedeljak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je razaranja u Soledaru.

"Gotovo da nema celih zidova", rekao je Zelenski i dodao:

"Zbog otpornosti naših ratnika tamo u Soledaru, dobili smo dodatno vreme i dodatnu moć za Ukrajinu".

Oko 10 kilometara od Soledara nalazi se Bahmut, za koji je britansko ministarstvo odbrane saopštilo u svojoj poslednjoj dnevnoj proceni da je verovatno glavna ruska meta u Ukrajini.

"Uprkos povećanom pritisku na Bahmut, malo je verovatno da će Rusija odmah opkoliti taj grad, jer ukrajinske snage održavaju stabilne odbrambene linije u dubini i kontrolišu rute snabdevanja", saopštilo je britansko ministarstvo.

Visoki američki vojni zvaničnik, koji je u ponedeljak razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman, nazvao je borbu u Bahmutu "zaista divljačkom".

"A ono što mislim pod divljaštvom je da govorite o hiljadama i hiljadama artiljerijskih granata koje su razmenjene sa obe strane", rekao je zvaničnik, dodajući da ruske plaćeničke snage žrtvuju svoje slabije vojnike stavljajući ih na prve linije fronta.

Obuka Ukrajinaca za Patriot - u Oklahomi

Pentagon je potvrdio da će američke snage početi da obučavaju ukrajinske trupe za korišćenje raketnog odbrambenog sistema Patriot u Fort Silu u Oklahomi kasnije ovog meseca, nakon što su Glas Amerike i drugi mediji preneli tu vest ranije u utorak.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pet Rajder, najavio je u utorak tokom brifinga u Pentagonu da bi obuka u Fort Silu mogla da počne "već sledeće nedelje".

ARHIVA - Američki vojnici ispaljuju raketu sistema Patriot tokom treninga u Novom Meksiku, 14. decembra 2014.
ARHIVA - Američki vojnici ispaljuju raketu sistema Patriot tokom treninga u Novom Meksiku, 14. decembra 2014.

"Obuka će pripremiti otprilike 90 do 100 ukrajinskih vojnika da upravljaju, održavaju i održavaju odbrambeni sistem tokom kursa obuke koji će trajati nekoliko meseci", rekao je Rajder, dodajući da će baterija Patriot dati Ukrajini dati dodatnu sposobnost u odbrani naroda od ruskih napada iz vazduha.

Fort Sil je dom terenske artiljerijske škole američke vojske.

Rajder je rekao da će SAD tražiti načine da "ubrzaju raspored obuke" kako bi Ukrajinci mogli da se vrate na bojno polje što je pre moguće.

Prošle nedelje, Pentagon je najavio da će poslati 50 borbenih vozila Bredli u Ukrajinu kao deo nove runde vojne pomoći Kijevu kojom se se pomaže ukrajinskim snagama da se bore protiv invazije Rusije.

ARHIVA - Vojnici otvaraju vatru iz topa od 25 milimetara na oklopnom borbenom vozilu Bredli, na poligonu u Poljskoj, 18. avgusta 2022.
ARHIVA - Vojnici otvaraju vatru iz topa od 25 milimetara na oklopnom borbenom vozilu Bredli, na poligonu u Poljskoj, 18. avgusta 2022.

Tokom brifinga u utorak, Rajder je rekao da će obuka na Bredlijima biti deo kombinovane obuke koju će Ukrajinci završiti u Nemačkoj.

Bredliji će doći sa stotinama protivtenkovskih vođenih projektila TOV (bestrzajnih topova) i stotinama hiljada metaka municije, navodi se u zvaničnom dokumentu prenetom Glasu Amerike pre objave u petak.

"To nije tenk, ali je ubica tenkova", rekao je Rajder prošle nedelje.

Saveznici posvećeni

Lideri NATO-a i Evropske unije pojačali su svoju posvećenost pružanju vojne podrške Ukrajini za suprotstavljanje ruskoj invaziji koja traje skoro godinu dana, uključujući obezbeđivanje napredne protivvazdušne odbrane i druge opreme.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je novinarima u utorak da misli da bi Ukrajina trebalo da dobije svu vojnu opremu koja joj je potrebna da bi se odbranila, "jer oni takođe brane osnovne principe Povelje Ujedinjenih nacija, osnovnih prava međunarodnog prava".

Govoreći zajedno sa Fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom nakon sastanka u Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je najave SAD, Nemačke i Francuske poslednjih dana o planovima da Ukrajini obezbede nove tipove oklopa i oklopnih vozila. On je naglasio potrebu da se zadrži fokus na obuci, održavanju i municiji za postojeće sisteme koje su saveznici poslali ukrajinskim snagama.

"Saveznici u NATO-u i članice EU su iscrpile svoje zalihe da bi pružile podršku Ukrajini i to je bila prava stvar jer se ovde radi i o našoj bezbednosti. I naravno, treba da iskoristimo naše sposobnosti, naše zalihe, našu municiju da podržimo Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u centru, predsednik Evrpskog saveta Šarl Mišel, levo, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom konferencije a štampu u Briselu, 10. januara 2023.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u centru, predsednik Evrpskog saveta Šarl Mišel, levo, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom konferencije a štampu u Briselu, 10. januara 2023.

On je dodao da iako su ukrajinske snage bile u stanju da nanesu gubitke ruskoj vojsci, Rusiju ne treba potcenjivati. Kazao je da ruski predsednik Vladimir Putin nije pokazao nikakve naznake da menja "konačni cilj svog brutalnog rata protiv Ukrajine".

"Režim u Moskvi želi drugačiju Evropu. Želi da kontroliše svoje susede, a demokratiju i slobodu vidi kao pretnju", rekao je Stoltenberg. "Ovo će imati dugotrajne posledice po našu bezbednost, tako da moramo da nastavimo da jačamo vitalnu transatlantsku vezu u NATO. Moramo nastaviti da jačamo partnerstvo između NATO i Evropske unije. I moramo dodatno ojačati našu podršku Ukrajini".

XS
SM
MD
LG