Linkovi

Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol, Beograd proglašava pobedu


Arhiva - Grb interpola na podu atrijuma u sedištu te organizacije, 8. novembra 2018, u Lionu, Francuska
Arhiva - Grb interpola na podu atrijuma u sedištu te organizacije, 8. novembra 2018, u Lionu, Francuska

Kabinet vršioca dužnosti premijera Kosova Ramuša Haradinaja u utorak je saopštio da je on na zasedanju u Čileu, od Generalne skupštine Interpola zatražio da se odloži glasanje o prijemu Kosova u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

U kratkom saopštenju kosovske vlade se ističe da se Haradinaj na taj potez odlučio i po preporuci Ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je današnje odustajanje Kosova od zahteva za prijem u Interpol, "mala, taktička pobeda" Srbije, ali problem "strateški nismo rešili".

On je novinarima posle učešća na konferenciji "EU i Srbija: zajednička sudbina" u Beogradu rekao da je Priština odustala od zahteva jer je videla da bi rezultat po nju bio još nepovoljniji nego na glasanju na Generalnoj skupštini Interpola prošle godine.

"Mislili su da će im bar trend biti povoljniji nego prošle godine, ali su odustali kad su videli da bi još manje država glasalo za njihovo članstvo. Nije im to glupa odluka, jer njihovi građani nisu bili u prilici da vide koliko su podrške izgubili", rekao je Vučić novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji boravi u Čileu gde se održava zasedanje Generalne skupštine Interpola, rekao je da je povlačenje aplikacije Prištine velika pobeda Srbije i međunarodnog prava.

"Zahvaljujući tome što je najveći broj država članica Generalne skupštine Interpola doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, zahtev Prištine da bude deo Interpola povučen je neposredno pred sednicu Generalne skupštine", rekao je Stefanović.

Ocenio je da je reč o značajnoj diplomatskoj pobedi Srbije i međunarodnog prava, policije i svih država koje su se zauzele protiv politizacije Interpola.

XS
SM
MD
LG