Linkovi

EU traži od Prištine da povuče odluku o carinama, Srbija neće uzvraćati


Oko 70 kompanija iz Srbije ove godine je učestvovalo u ponudi Privrednog sajma u Prištini, Foto: Glas Amerike
Oko 70 kompanija iz Srbije ove godine je učestvovalo u ponudi Privrednog sajma u Prištini, Foto: Glas Amerike

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, napisao je zamenik premijera Enver Hodžaj na svom nalogu na Tviteru. On je obrazložio taj potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova".

Evropska unija već duže vreme ne može da natera dve strane da se vrate za pregovarački sto u Briselu, a Kosovo u utorak nije primljeno u Interpol posle opsežne kampanje od strane Beograda, ali i Prištine.

Kako prenosi Tanjug, Endrit Šalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse sa 10 na 100 odsto, a taj predlog je podržao i premijer Ramuš Haradinaj. Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi) između Beograda i Prištine ne funkcioniše.

"Kosovo je dugo ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog”, rekao je Haradinaj.

Posle odluke Prištine Beograd je odmah reagovao sazivanjem sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a kako je ocenio predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluka Prištine je najveći udar do sada i najavio da će se u četvrtak sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

"Srbija će reagovati mirno, racionalno i odgovorno i neće povući nikakve kontramere, jer ne želi da krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, niti CEFTA sporazum", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On se u sredu veče sastao i nekoliko ambasadora - prvo je razgovarao sa ruskim i kineskim ambasadorima, a zatim i sa ambasadorima Kvinte i EU kojima je ukazao da Srbija nije ništa prekršila.

Vučić je izrazio očekivanje da će zemlje Kvinte, kao i Evropska komisija, ukazati Prištini na neprihvatljivost jednostranih poteza, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini pozvala je Prištinu da hitno povuče odluku o povećanju carina i ocenila da se tim potezom krši sporazum CEFTA.

Tržišni inspektori u južnoj Mitrovici počeli su u sredu ujutro navodno da pretresaju prodavnice i da sklanjaju robu iz Srbije na čijoj deklaraciji ne piše "Republika Kosovo", javili su mediji u Beogradu. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za TV Prva rekao je da Srbija neće prihvatiti ovakve ucene iz Prištine i ovu odluku naziva "dečjom ljutnjom".

Privredna razmena između dve države prošle godine iznosila je gotovo 500 miliona evra, od čega je 440 miliona evra vrednost robe plasirane iz centralne Srbije na Kosovo, podaci su Privredne komore Srbije.

Centralna Srbija, sem poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Kosovo snabdeva naftom i naftnim derivatima, električnom energijom, građevinskim i hemijskim materijalom. Prošle godine isporuke su porasle 11 odsto.

"Povećanje carina škodi građanima Kosova"

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, reagovao je povodom najave kosovskih vlasti da će povećati namete za uvoz robe iz Srbije.

"Povećavanjem carina na uvoz dobara iz Srbije, kosovske vlasti odstupaju od CEFTA sporazuma, rizikuju viznu liberalizaciju i dijalog Beograda i Prištine. Ovakva odluka nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima i može da ugrozi postignute dogovore u različitim poljima,” kaže Beširi.

On navodi da je jasno da ovi postupci dolaze nakon neuspešnog glasanja u Interpolu i neuspeha MSP-a Kosova da ubede zemlje koje su ih u nezavisnosti podržale još pre 10 godina.

"Bez obzira na izazove, jedini način za rešenje jeste uz međusobne dogovore koje obe strane poštuju. Sa druge strane, nema mesta radovanju u Vladi Srbije povodom glasanja u Interpolu jer ta odluka ne utiče direktno da kvalitet života građana. Konačno, povećanje carina će škoditi i građanima Kosova i učiniće srpske proizvode skupljim. Iako Srbija ima koristi od prodaje proizvoda na Kosovu, Kosovo je u dobroj meri zavisno od srpskih proizvoda." navodi Beširi.

​Sličnog mišljenja je i ekonomista Aleksandar Stevanović koji kaže da je Priština time pokazala da ne razume ni šta je CEFTA, kao regionalna trgovinska organizacija, ni kako funkcioniše EU.

On smatra da je na Srbiji da ne uzvrati istim merama i ocenjuje da će ova odluka Prištine pasti za najviše dve do tri nedelje.

"Vlada u Prištini će ovim potezom najveću štetu da napravi svojim građanima, jer će sva roba iz Srbije da poskupi", dodaje na kraju Stevanović.

Kako smatra potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, dodatno povećanje taksi na robu iz Srbije preti da sruši CEFTA sporazum, ali i da obesmisli Briselski dijalog.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je ocenila da su prištinske vlasti, revoltirane zbog odluke Interpola da ne primi Kosovo u svoj sastav, odlučile da bes iskale na plazmi, mleku, ulju i brašnu koji dolaze iz Srbije.

"Najvišu cenu ovakve politike Prištine plaćaju svi žitelji Kosova, kojima je kao direktna posledica trgovinskog rata odmah poskupeo hleb", rekla je Mihajlović i poručila da je poslednji trenutak da Brisel urazumi Prištinu da ukine takse i vrati se za pregovarački sto u Prištini.

"Sada je red da Priština i Brisel konkretno pokažu da li je i njima stalo do razgovora i mirnog rešenja ovog pitanja ili je trgovinski rat protiv Srbije u stvari još jedna njihova zajednička akcija", istakla je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG