Linkovi

Južnokorejac Kim Džong Jang novi predsednik Interpola


Južnokorejac Kim Džong Jang na generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, 21. novembar 2018.
Južnokorejac Kim Džong Jang na generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, 21. novembar 2018.

Južnokorejac Kim Džong Jang izabran je u sredu za novog predsednika Interpola.

Kim, dosadašnji vršilac dužnosti šefa Interpola, obavljaće funkciju predsednika naredne dve godine, do isteka mandata njegovog prethodnika Kineza Menga Hongveija koji je pritvoren u Kini zbog optužbi za primanje mita.

"Naš svet se sada suočava sa promenama bez presedana koje predstavljaju ogroman izazov za javnu bezbednost. Da bi se to prevazišlo, potrebna je jasna vizija: moramo da gradimo mostove budućnosti", rekao je Kim.

Američki državni sekretar Majk Pompeo čestitao je Kimu na Tviteru i poručio da je "on pravi čovek da vodi jednu od najvažnijih svetskih organizacija za sprovođenje zakona, u njenoj misiji da se očuva vladavina prava, a svet učini bezbednijim mestom".

Rezultat glasanja u sredu je donekle bio iznenađujući, zato što su mnogi smatrali da je jedan od potpredsednika Interpola, Rus Alekasandar Prokopčuk favorit u trci za novog predsednika.

Međutim, kritičari Kremlja ocenili su da bi se izborom Prokopčuka Interpol ispolitizovao, dok ga je grupa američkih senatora optužila je da bio direktno umešan u rusku "redovnu zloupotrebu međunarodne policijske organizacije da bi se napadali politički protivnici, disidenti i novinari".

Kremlj je saopštio da se glasanje održalo " u uslovima nezabeleženog pritiska", ali da nema razloga da se ne prihvate njegovi rezultati.

XS
SM
MD
LG