Linkovi

Autoritarne vlade zloupotrebljavaju Interpol za progon političkih protivnika


Logo Interpola na podu u atrijumu sedišta te orgnaizacije u Lionu, Francuska.
Logo Interpola na podu u atrijumu sedišta te orgnaizacije u Lionu, Francuska.

Decenijama je Interpol, globalna policijska mreža sa sedištem u Francuskoj, igrao ključnu ulogu u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Između ostalih stvari, on propagira globalnu saradnju između agencija za sprovođenje zakona.

Ali istu agenciju koja je pomogla hapšenjem hiljada kriminalaca sve više iskorišćavaju autoritarni režimi poput Rusije i Turske, kako bi maltretirali svoje političke neprijatelje koji žive u egzilu, tvrde američki zvaničnici, zakonodavci i imigracioni advokati.

Koje je njihovo oružje? Crvena poternica, upozorenje koje Interpol upućuje zemljama članicama da se traži da određena osoba i zahtev da bude uhapšena i izručena.

Svaka zemlja članica može da objavi crvenu poternicu, pod uslovom da je u skladu s pravilima Interpola.

Agencija vrši malo provera. Prošle godine Interpol je izdao 13.516 crvenih poternica, od kojih se za mnoge sumnja da predstavljaju progon.

Kritičari kažu da su zloupotrebe eskalirale kroz američki imigracioni sistem, gde vlasti često tretiraju crvene poternice kao naloge za hapšenje tražilaca azila i drugih stranaca za kojima se traga zbog optužbi u njihovim matičnim zemljama.

Problem datira od ranih dana administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, ali pravnici koji se bave problemom imigracije kažu da je eskalirao usred udara na imigraciju pod vođstvom administracije Donalda Trampa.

"Ovo slepo prihvatanje Interpolove komunikacije bez nadzora može pretvoriti, a često i pretvara, zvaničnike ICE-a (Imigracione i granične službe SAD) i naše imigracione sudije u nevoljne agente represivnih režima", rekla je Sandra Grosman, advokatica koja se bavi imigracionim sporovima i koja je nedavno svedočila pred američkom Helsinškom komisijom, nezavisnom vladinom agencijom za istraživanje zloupotreba.

Zloupotrebe crvenih poternica

Tačan broj tražilaca azila i drugih imigranata koji se progone putem crvenih poternica nije poznat. Jedan ekspert, Ted Bromund iz Heritidž fondacije procenjuje da se broj kreće u desetinama i da je verovatno manji od stotinu. Nedavno istraživanje koje je sprovela Američka asocijacija imigracionih pravnika pokazalo je gotovo dva tuceta prethodno neprijavljenih slučajeva zloupotrebe crvenih poternica.

Sve više uzbunjeni, članovi Kongresa zagovaraju izglasavanje zakona kako bi se stalo na put zloupotrebama. Prošlog meseca, dvopartijska grupa zakonodavaca predstavila je Zakon o tranzicionoj odgovornost i sprečavanju represije (TRAP), koji na engleskom jeziku možete videti ovde.

Uz zahtevanje od vlade SAD da pojača proveru poternica Intepola, TRAP kodifikuje dugoročnu zabranu hapšenja nekoga u SAD samo na osnovu crvene poternice.

Ako se donese, zakon bi "trebalo da pomogne u suzbijanju zloupotrebe Interpola u Sjedinjenim Državama i možda na globalnom nivou, ukoliko bude u stanju da izazove reforme unutar samog Interpola", rekao je tokom nedavog saslušanja pred Helsinškom komisijom Nejt Šenkan, direktor posebnog istraživanja u Fridom hausu.

Interpol, uprkos svom imenu, nije policijska agencija sa ovlašćenjem da istražuje i hapsi. Umesto toga ta grupa, sa sedištem u Lionu, služi više kao cevovod za svoje 194 članice obaveštavajući policije o traženim osobama preko crvenih poternica i drugih uzbuna pod šiframa različitih boja.

Zvaničnici za imigraciju i carinske službe kažu da proveravaju crvene poternice, kako bi se uverili da su legitine. No, iako je agencija uspešno otklonila hiljade opasnih kriminalaca iz zemlje na temelju Interpolovih upozorenja, kritičari kažu da je ICE-ova politika tretiranja crvene poternice kao naloga za hapšenje primenjivana i protiv inače nedužnih stranih državljana koji žele da žive u SAD.

Takva se politika ne slaže sa priručnikom Sekretarijata za pravosuđe, koji upozorava tužioce da crvena poternica sama po sebi nije nalog za hapšenje.

"Govorimo o pitanjima koja uključuju američku vladinu politiku i agencije koje bi trebalo da sprovode te politike", rekao je Grosman.

ICE-ova hapešnja

2017. godine, ruskog preduzetnika, koji je pobegao od onog za šta je tvrdio da je isfabrikovano krivično gonjenje u Rusiji, uhapsio je ICE tokom razgovora za azil, rekla je Grosman koja je kasnije ICE-u podnela zahtev po zakonu o dustupnosti informacija kako bi otkrila osnov za hapšenje preduzetnika.

"Bilo je prilično prosvjetljujuće pročitati rezultate FOIA", rekla je Grosman. "Samo je rečeno: 'Pojedinac je predmet crvene poternice. Opasan po zajednicu. Ekstremn rizik po let. Uhapsiti odmah.'"

Iako je Interpol kasnije ukinuo crvenu poternicu na osnovu žalbe, Grosman je rekla da je njen klijent ostao "u pravnom limbu, bez mogućnosti da putuje, bez mogućnosti da normalizuje svoj status dok saslušanja o deportaciji ne budu okončana".

ICE nije odgovorio na pitanja o tome kako upotrebljava crvene poternice. U izjavi za Glas Amerike, portparolka Sekretarijata za pravosuđe je rekla: "Interpol je uspostavio brojne zaštitne mere i postupke za otkrivanje zloupotreba i obezbedio da sve informacije ispunjavaju Interpolove standarde i mi nastavljamo da radimo u tim okvirima. Istovremeno, aktivno se savetujemo sa drugim američkim agencijama o njihovoj primeni Interpolovih informacija koje su izdale druge zemlje".

Nije samo ICE taj koji tretira crvene poternice kao dokaz kriminala. I imigracione sudije često određuju izuzetno visoke kaucije ili odbijaju da puste pritvorenog imigranta zbog crvene poternice, tvrde advokati za imigraciju.

Kineski državljanin koga zastupa Grosman mesecima je bio zatvoren zbog crvene poternice, rekla je.

"Sudija je odbio da odredi kauciju isključivo zbog crvene poternice".

Problem proizilazi iz veće sistemske zloupotrebe crvenih poternica, koje godinama potresasju Interpol, gde je izdavanje poternice jednostavno poput ispunjavanja onlajn poruke. Rezultat je dramatična eskalacija broja crvenih potenica tokom poslednjih 10 godina, od kojih su mnoge zloupotreba.

"To je značajno olakšalo maltretiranje", rekao je Bromud iz Heritidž fondacije, govoreći o novom interpolovom elektronskom sistemu za popunjavanje formulara.

Najproduktivniji

Za Tursku se veruje da je najproduktivnija u zloupotrebama, a da slede Rusija, Kina i centralnoazijske republike Kazahstan, Tadžekistan i Uzbekistan.

Vlasti SAD odbacile su očigledno lažne crvene poternice, odbijajući osam poternica koje je izdala Rusija za poznatim kritičarem Kremlja, Bilom Brauderom.

"Ne možemo dozvoliti da Interpol bude oružje protiv novinara, kritičkih glasova i progonjenih manjina", rekao je Edvard Okalahan, viši zvaničnik u Sekretarijatu za pravosuđe tokom nedavne proslave 50 godina Interpola u Vašingtonu.

I Interpol je nekada reagovao u otvorenim slučajevima zloupotrebe. Kada je Turska izdala zahtev za hapšenjem "desetina hiljada ljudi", nakon neuspešnog puča 2016, Interpol ih je odbacio i nije ih poštovao, kaže Šenakan iz Fridom hausa.

"To pokazuje da postoji barem neka spremnost za rešavanje najflagrantnijih primera zloupotrebe sistema", rekao je on.

XS
SM
MD
LG