Linkovi

"Divlja kampanja Srbije protiv učlanjenja Kosova u Interpol"


Vlada Kosova saopštila je da je razočarana što Kosovo nije postalo član Interpola i optužila Srbiju da je, kako se navodi vodila, divlju kampanju protiv učlanjenja Kosova u ovu međunarodnu policijsku organizaciju. Srpski i albanski analitičari različito tumače odluku Generalne skupštine Interpola.

Vlada Kosova saopštila je da niko ne treba da bude srećan što Kosovo nije postalo član Interpola, jer kako se navodi u saopštenju, glasanje protiv Kosova ide na ruku kriminalu i kriminalcima. Vlada Kosova optužila je Beograd zbog, kako se navodi, kampanje protiv prijema Kosova u Interpol.

"Republika Srbija je divljom kampanjom još jednom pokazala svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

I predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neučlanjenjem Kosova u Interpol nema pobednika, već samo gubitnika i da su to i Kosovo i Srbija.

Rakočević: Pobeda pravde

S druge strane, novinar Živojin Rakočević smatra da iz ovog procesa nema ni pobednika ni poraženih, već da je to, kako kaže za Glas Amerike pobeda pravde, koje su kako je kazao, Srbi veoma željni.

To je velika nada za Srbe na Kosovu i Metohiji da pravde negde ima i da je ona daleko, ali da je ima, da će ona jednog dana doći ovde na teren i učiniti nešto sa našim životima, da oni budu normalniji. To je izvlačenje u neku ruku iz depresije u kojoj smo mi večiti gubitnici i to znači da je ovo pobeda pravde i da nema pobednika i poraženih“, smatra Rakočević.

Ljepaja: Dobitak za kriminal

Analitičar Fadilj Ljepaja veruje da su time što Kosovo nije postalo član interpola gubitnici svi koji se bore za zakon i pravo.

„Mislim da time dobija kriminal, organizovani kriminal, spoljni kriminal, međunarodni kriminal i to omogućava da oni možda i pronađu utočište na ovim prostorima. S druge strane gube svi koji se bore za zakon i za pravo“, kazao je Ljepaja za Glas Amerike.

Bez uticaja na odnose Beograda i Prištine

Odluka da Kosovo ne bude primljeno u Interpol, prema rečima Rakočevića i Ljepaje, neće bitno uticati na buduće odnose Beograda i Prištine.

„Odnosi Beograda i Prištine kreću se od objave rata do večnog mira i to sve u jednom danu, te odnose niko ne može predvideti. Važno je da bar postoji nada da se oni mogu kontrolisati da ne prerastu u haos“, kaže Rakočević.

Mislim da ti odnosi baš i ne zavise ni od Beograda ni od Prištine, manje-više to zavisi od međunarodne zajednice“, smatra Ljepaja.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu saopštila je da svi gube zbog toga što Kosovo nije postalo član Interpola, ali da je sada, kako se navodi u saopštenju, više nego ikad potrebno da Kosovo i Srbija nastave dijalog i ubrzaju napore kako bi postigli dogovor o potpunoj normalizaciji odnosa.

Američka ambasada je pozvala obe strane da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG