Linkovi

Vučić: Srbiju čeka težak mesec u vezi sa Kosovom


Sednica Vlade Srbije kojoj su prisustvali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Srba sa Kosova, u Beogradu, 30. oktobra 2018.

Vlada Srbije odlučila je u utorak da do kraja 2020. godine uloži više od šest milijardi dinara, što je oko 50 miliona evra, u Kosovo i Metohiju. Na sednici, kojoj su osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, istaknuto da će ova sredstva biti investirana kroz 76 projekata koji se odnose na otvaranje fabrika, stvaranje radnih mesta i izgradnju i obnovu zdravstvenih i obrazovnih objekata.

A kako je posle sednice Vlade izjavio Aleksandar Vučić, Srbiju čeka "verovatno težak mesec", pre svega zbog pokušaja da prištinske vlasti da, kako je rekao, "otmu elektroprenosnu mrežu" i najava da će se 28. novembra proslaviti osnivanje vojske Kosova.

Po njegovim rečima, na Dan albanske zastave, biće promovisana vojska Kosova, u međuvremenu se događa slučaj Interpol, a u kosovskom parlamentu se otvara rasprava o ograničavanju delokrug rada njihove delegacije, čime se, po Vučićevoj oceni, postavlja pitanje smisla dijaloga.

"Taj dan slave 28. novenbra i oni misle da taj dan proslave i obeleže stvaranjem vojske Kosova, suprotno lak i sopstvenom ustavu. A neću da govorim koliko je suprotno duhu svih međunarodnih sporazuma koji su potpisani. I Rezoluciji 1244, Kumanovskom sporazumu, Briselskom sporazumu, kao i briselskom dogovoru koji imamo sa NATO", rekao je na konferenciji za medije.

Svim ovim merama ćemo se suprostaviti u skladu sa našim malim mogućnostima, ali ćemo se boriti za interese srpskog naroda, rekao je Vučić i dodao da njegov plan za Kosovo nije prihvaćen ni u Briselu, ni u Prištini.

On je ponovo pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u osnivanju kosovske vojske, jer bi, po njegovom mišljenju, Srbe koristili da jednog dana pucaju na svoje sunarodnike.

Funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić je uoči sednice Vlade je istakao da je ovo je nastavak pomoći Srbije koja je konstanta, da se na ovaj način pojačava i poruka je da Srbi na Kosovu neće biti zaboravljeni, kao i da je ovo jedan od uslova za povratak, jer svaka treća radno sposobna osoba na Kosovu nema posao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG