Linkovi

Predsedništvo Srbije: Borelj i Vučić se saglasili o potrebi spuštanja tenzija


Ilustracija: Žosep Borelj i Aleksandar Vučić (Foto: Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žosep Borelj razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Predsednik Vučić se potpuno saglasio sa zahtevom da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme. Vučić je ponovio stavove Srbije povodom najnovije krize na severu Kosova i Metohije, upoznao sa činjenicama i prihvatio apel visokog predstavnika Borelja da učinimo sve kako stvari ne bi izmakle kontroli", navedeno je u saopštenju.

Borelj i njegovi predstavnici za medije nisu se još oglašavali o detaljima razgovora dvojice zvaničnika.

Borelj se u sredu, tokom nemira za vreme akcije kosovske policije sprovedene, kako je saopšteno, sa ciljem sprečavanja krijumčarenja na severu Kosova Borelj je zatražio hitan prekid nasilja.

"Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Svim otvorenim pitanjima potrebno je baviti se kroz dijalog kojim posreduje Evropska unija. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", objavio je u sredu Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Inače, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, nalazi se u poseti Sjedinjenim Državama.

"Radujem se radu na primeni naše ambiciozne transatlantske agende. Na temelju vrednosti koje delimo, Sjedinjene Države i Evropska unija su prirodni partneri u oblikovanju multipolarnog sveta", napisao je Borelj pošto je stigao u prestonicu Sjedinjenih Država.

Na severu Kosova uklonjene barikade

Na severu Kosova u čevrtak ujutro bilo je mirno, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu, uklonjene su barikade sa lokalnih puteva, a ranjeni Srbin je stabilno i van životne opasnosti, javljaju mediji.

Kako izveštava N1, Srećko Sofronijevijć, koji je ranjen u akciji policije na severu Kosova, i dalje je na intenzivnoj nezi bolnice u Kosovskoj Mitrovici - u teškom je stanju, ali van životne opasnosti.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru su zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe. To je izazvalo reakciju žitelja na severu Kosova, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice.

Policija je okupljenje Srbe pokušala da rastera suzavcem i šok bombama, a oni su uzvratili kamenicama. Tada je došlo i do pucnjave.

Kako je javio reporter RTS u četvrtak, barikade koje su dan ranije postavljene u severnom delu Kosovske Mitrovice i u mestu Rudare su uklonjene, tako da je saobraćaj prohodan.

U bolnici u Mitrovici je pregledano još nekoliko osoba koje su povređene tokom akcije policije, ali je većina njih zatražila da bude puštena kući.

Još ima tragova sukoba u Mitrovici i u Zvečanu, na ulicama su patrone od ispaljenih metaka i šok bombi. Ispaljeno je na stotine metaka, a kosovska policija tvrdi da su i demonstranti koristili vatreno oružje.

Jakšić: Kurti ostvario pobedu sa tablicama, pa "malo preterao"

Mislim da je (premijer Kosova) Aljbin Kurti malo preterao, imajući u vidu da je ostvario pobedu oko registarskih tablica, rekao je za FoNet nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i jedan od vođa Srba sa severa Kosova Marko Jakšić i ocenio da su Srbi burno reagovali, jer se "10 godina skuplja bes zbog instalacije još jedne albanske države na Balkanu".

Prema njegovom uverenju, Kurti je "ostvario pobedu" povodom registarskih tablica, "jer je primorao (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da srpske simbole sklanja sa prostora Kosova i Metohije".

"Na rukama te pobede, on je krenuo da uspostavlja pravnu državu na severu Kosova i po drugim pitanjima, naročito kada reč o delovanju poreske i finansijske policije", objasnio je Jakšić.

On, međutim, smatra da je loše što je Kurti, "bez ikakvog razloga, počeo da pleni lekove po apotekama, prehrambenu robu, šećer i ulje, što je na neki način rak rana svih ljudi".

Lekovi su postali problem za Srbe na severu Kosova, ukazao je Jakšić, jer ih u bolnicama nema dovoljno, pa se bolesni snabdevaju u apotekama, posebno sada u vreme pandemije i velikog broja zaraženih.

Srbi su reagovali dosta burno, besno i gnevno, "štiteći pre svega svoju imovinu i svoju slobodu”, ponovio je on i konstatovao da Kurtiju ovo nije trebalo, naročito uoči lokalnih izbora.

Upitan o sastanaku predsednika Srbije, vojnog i policijskog vrha u Raškoj i poruci Srbima sa severa Kosova da ćemo "mi na kraju pobediti", Jakšić je odgovorio da je "predsednik pokušao da napravi marketing", da inscenira režiju i stvari predstavi kao pobedu, "s obzirom na poraz koji je doživeo povodom registarskih tablica".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG