Linkovi

Kongresmeni i članovi Albanskog kokusa traže veće angažovanje SAD u sporu Kosova i Srbije


Odlomak iz pisma američkih kongresmena i članova Albanskog kokusa američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Foto: Official publication)

Sedmoro članova američkog Kongresa, ujedno i Albanskog kokusa, zatražilo je od predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena – da, kako su ukazali, udvostruče usredsređenost Amerike na rešavanje tenzija između Kosova i Srbije.

Članovi Kongresa, Riči Tores, Džim Hajms, Elisa Slotkin, Džo Kortni, Monder Džouns, Kerolin Malouni i Džejms Mekgovern su u pismu najvišim američkim zvaničnicima ukazali na, kako su ih označili, nedavne eskalacije neprijateljstava između Vlada Kosova i Srbije.

U poslednjih nedelju dana došlo je do uznemirujuće situacije, koja je bila rezultat vojne mobilizacije na granici, što je ugrozilo krhku stabilnost u regionu Balkana. Imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da ponovo obavežete Sjedinjene Države kako bi obezbedile da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država”, navodi se u pismu upućenom Bajdenu i Blinkenu.

U dokumentu je precizirano da su tenzije eskalirale kada su, kako je navedeno, srpski borbeni avioni leteli blizu granice Kosova i Srbije.

Poslednja runda nemira izazvana je recipročnom zabranom ulaska vozilima sa srpskim registarskim tablicama na suverenu teritoriju Kosova - reakcijom na potez koji je Srbija deset godina sprovodila kada je reč o kosovskim tablicama. Na osnovu te zabrane od vozača se zahtevalo da koriste privremene tablice tokom vožnje preko granice”, navedeno je u tekstu.

Takođe, u pismu je ukazano da Srbija od proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. godine odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. To se, kako navode članovi Kongresa, ogleda u sporazumu po kom je Srbija isključivo vozilima sa oznakama KS na tablicama odobravala da uđu u Srbiju – dok je odbijala vozila sa znakom RKS (Republika Kosovo).

Kosovo je Srbiji uzvratilo ubrzo nakon što je sporazum istekao 15. septembra, uvođenjem takse i zahteva za putnom dokumentacijom za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo. U znak odmazde, grupa kosovskih Srba blokirala je dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak. Osim toga, izveštaji otkrivaju da je kancelarija za registraciju vozila na severu Kosova spaljena do temelja, a na drugu javnu kancelariju bačene su dve granate koje, srećom, nisu eksplodirale. Kao odgovor na to kosovska vlada rasporedila je snage Specijalne policije koje je trebalo da obezbede usklađenost sa novom politikom”, navedeno je u pismu poslatom američkim zvaničnicima.

Članovi Kongersa i Albanskog kokusa se u tekstu pozivaju i na medijske izveštaje i video zapise za koje kažu da ukazuju na to da su srpska policija i vojne snage bile mobilisane duž granice Kosova i Srbije u pokušaju da ugroze primenu mera koje su uvele kosovske vlasti.

Većinu, ako ne i svu srpsku vojnu opremu koju je koristila Srbija, obezbedila je Rusija - njen najbliži saveznik. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posetio je granicu 26. septembra 2021. U društvu ministra odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, što se smatra daljom legitimizacijom i podržavanjem taktike Srbije”, precizirano je tekstu poslatom Bajdenu i Blinkenu.

Deo njihovog obraćanja američkim državnicima posvećen je i sporazumu Kosova i Srbije kojim su otklonjene napetosti uzrokovane sporim sa registarskim tablicama. Navedeno je da su privremeni dogovor postigli Miroslav Lajčak, specijalni izlaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, kao i pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bislimi i Petar Petković.

Sporazum je podrazumevao povlačenje Specijalnih policijskih snaga sa granice, uspostavljanje Radne grupe koju čine članovi Evropske unije i sprovođenje režima nalepnica – što podrazumeva prelepljivanje grba na registarskim tablicama vozila državljana Kosova i Srbije, dok se postigne trajnije rešenje”, navode članovi Kongresa u pismu.

Oni su ukazali da su ohrabreni privremenim sporazumom koji, kako ukazuju, sputava dalja rasplamsavanja – ali i traže da Bajden i Blinken, kao i američka administracija učine sve što je u njihovoj moći da podrže napore koji bi mogli doprineti trajnom miru između Kosova i Srbije.

Izneli su i tvrdnje da je Srbija, od kada je postala nezavisna država, u više navrata nastojala da podrije legitimitet i suverenitet Kosova. Kao potvrdu tih navoda ukazali su na, kako su je označili, nedavnu vojnu mobilizaciju.

Sjedinjene Države uvek su bile uz i potrebno je da nastave da podržavaju našeg saveznika Kosovo. Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske, kao i da podstaknete vašu administraciju da se pridruži našim partnerima Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi (NATO) u podršci dijalog Kosova i Srbije radi pronalaženja mirnog i konačnog rešenja” zaključeno je u pismu Ričija Toresa, Džima Hajmsa, Elise Slotkin, Džoa Kortnija, Monder Džouns, Kerolin Malouni i Džejmsa Mekgoverna, američkih kongresmena i članova Albanskog kokusa predsedniku Džozefu Bajdenu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG