Linkovi

Vučić: Ne stidimo se odnosa sa Rusijom


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 10. oktobra 2021.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 10. oktobra 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima izuzetno dobre odnose sa Rusijom i da "to ne krije za razliku od onih koji se stide ili plaše da to priznaju". Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom rekao je da je Srbija zadovoljna bilateralnim odnosima i podsetio da je imala podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama, prenosi FoNet.

Lavrov je u Srbiju doputovao na obeležavanje 60. godišnjice osnivanja pokreta nesvrstanih. Beograd u ponedeljak i utorak domaćin Samita pokreta nesvrstanih, a učešće je potvrdilo više od stotinu stranih delegacija.

Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare izjavio da je razgovor sa Lavrovom bio "verovatno najotvoreniji i najiskreniji do sada". Izrazio je zahvalnost Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i na insistiranju da pitanje Kosova može da se reši "samo pronalaženjem kompromisa, a ne nametanjem diktata Srbiji", prenose mediji.

Vučić je poručio i da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja i da će u skladu sa tim razvijati svoje odrambene kapacitete - "da bi odvratila svakog potencijalnog agresora od namere da ugrozi slobodu Srbije."

Sergej Lavrov je rekao da se Rusija bez promena zalaže da se rešenje kosovskog zasniva na osnovu poštovanja Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244, da bude pronađeno u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, i da ga odobri Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi FoNet. Dodao je da je to "čvrst stav Rusije" koji je ruski predsednik Putin više puta naglašavao, ali i da će Rusija prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu.

Lavrov je takođe izjavio da je Rusija bila zabrinuta „zbog provokacije na severu Kosova“ krajem septembra, kada je kosovska vlada poslala specijalne snage policije zbog sprovođenja odluke o zameni registarskih tablica.

„Cenili smo uzdržanost Srbije i tvrd stav predsednika Vučića koji je omogućio da ta kriza bude rešena“, kazao je šef ruske diplomatije.

Naveo je da Moskva u kontaktima sa EU uvek podseća na odgovornost Brisela za dijalog Beograda i Prištine, da je „vreme da se ispune dogovori postignuti pre više godina“, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da „ne ide na čast“ Uniji „popustljivost pokušajima Kosova da odloži rešenje tog pitanja“.

Šef ruske diplomatije je izjavio i da Rusija polazi od toga da će njeni "američki partneri" takođe koristiti svoj uticaj na Prištinu "koji je veoma bitan" kako bi osigurali normalan tok pregovaračkog procesa.

"Imaćemo najpovoljniju cenu gasa"

Predsednik Srbije se posebno zahvalio Rusiji jer je pomogla da bude obezbeđena energetska bezbednost Srbije. Kako prenosi RTS, Lavrovu je postavljeno pitanje da prokomentariše optužbe nekih lidera na Balkanu da Rusija pomoću energetike vrši uticaj na zbivanja u regionu. Lavrov je rekao da je Rusija "navikla na optužbe" i istakao da se njeni odnosi sa Srbijom i drugim zemljama regiona zasnivaju na uzajamnoj koristi i balansu interesa.

Vučić je rekao da on "moli i vrši pritisak" na Ruse da daju najpovoljniju cenu gasa Srbiji. "Imamo obećanje Sergeja i gospodina Borisova da će da razgovaraju sa predsednikom Putinom i da će da učini sve da imamo najpovoljniju cenu. Znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu", uveren je predsednik Srbije.

Govoreći o energetskoj krizi u svetu Vučić je ocenio da joj je uzrok to što evropske zemlje nisu potpisale dugoročne ugovore sa Rusijom o isporuci gasa "iz političkih razloga". Ocenio je da će energetska kriza trajati između šest meseci i dve godine i uticati na povećanje cena u svim oblastima, ali "više u evropskim zemljama nego Srbiji."

Naglasio je da je Srbija "imala hrabrosti" i izgradila gasovod sa Rusijom i ocenio da je izlaz iz aktuelne krize za Srbiju u najpovoljnijim mogućim cenama ruskog gasa, ali i dodao da će, bez obzira na to, Srbija graditi nove pogone i zadržati ugalj kao energent da bi obezbedila energetsku stabilnost.

XS
SM
MD
LG