Linkovi

“Bazar nade i rukotvorina” - doprinos integraciji interno raseljenih i povratnika na Kosovu


“Bazar nade i rukotvorina”
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

“Bazar nade i rukotvorina”

U Gračanici je u utorak održana treća izložba ručnih radova interno raseljenih lica i povratnika pod nazivom “Bazar nade i rukotvorina”. Ova izložba organizovana je kao simboličan doprinos boljoj integraciji interno raseljenih osoba i povratnika koji su smešteni u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju.

Forum za razvoj i multietničku (FDMC) saradnju je treću godinu zaredom, uz pomoć UNHCR-a, organizovao izložbu gde su raseljene žene i povratnice, koje su smeštene u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju, imale priliku da izlože svoje ručne radove.

Donela sam ručno rađen nakit. Potrebno je dosta vremena, a ja to radim uglavnom u slobodno vreme, kad imam vremena. Više je to moj hobi”, rekla je Ivana Janjić iz Uroševca, koja trenutno živi u Štrpcu.

“Bavim se prvenstveno proizvodnjom prirodnih sapuna od kozijeg mleka. Od ručnih radova imam i trake za kosu, rukavice, čarape zimske. To su sve odevni predmeti. Džemperi za zimu, imam letnje bluze, kape za zimu, heklane haljine”, rekla je Dragana Zdravković iz Štimlja, koja sada živi u privatnom smeštaju u Lipljanu.

Cilj izložbe je doprinos ekonomskom osnaživanju raseljenih i povratnika, poručuju organizatori.

“Ovaj bazar je osmišljen tako da može da poveže korisnike kolektivnih centara i izbeglice u privatnom smeštaju, da pronađu potencijalni posao i način zarade, da sve te svoje proizvode koje oni proizvode, ručne radove, domaću radinost, zimnicu i slično mogu da plasiraju na tržište”, rekao je Filip Dimić, predstavnik FDMC-a.

U organizaciji “Bazara nade i rukotvorina”, ove godine je učestvovala i Turistička organizacija Gračanice.

“Današnji događaj “Bazar nade i rukotvorina” organizovan je u vidu pomoći interno raseljenim licima i povratnicima koji koriste usluge kolektivnih centara ili privatnog smeštaja, da svoje rukotvorine i ručne radove koje pripremaju u svojim domaćinstvima izlože i na taj način ekonomski doprinesu svojim porodicama”, rekla je direktorka Turističke organizacije Sandra Đokić.

Interno raseljena lica su trenutno smeštena u 15 kolektivnih centara širom Kosova. Zamenik ministra za zajednice i povratak Gazmen Salijević rekao je da je “žalosno što se i posle 20 godina od konflikta i dalje govori o interno raseljenim licima.

„Ovaj događaj daje nadu i pruža šansu svim ljudima iz različitih slojeva. Mislim da smo na dobrom putu, iako postoji još dosta izazova“, rekao je Salijević.

Šef misije UNHCR na Kosovu Erol Arduka kazao je da veruje da su rad i umetnost ključni faktori za integraciju i obostranu saradnju.

„Zaista sam mišljenja da moramo da težimo društvu koje je puno diverziteta u kojem govorimo različite jezike, razumemo probleme jedni drugih i tolerišemo razlike koje postoje među nama. Tako možemo da dopremo do onih kojima je pomoć najpotrebnija nezavisno od toga da li su to raseljena lica, tražioci azila ili izbeglice”, rekao je Arduka.

Prvi “Bazar nade i rukotvorina” u Gračanici je održan 2019. godine. Danas je učestvovalo deset žena - sa centralnog Kosova, iz Štrpca, Leposavića i Severne Mitrovice.

XS
SM
MD
LG