Linkovi

KFOR na prelazima na severu Kosova, normalizacija saobraćaja od ponedeljka


Pripadnici KFOR-a na administrativnom prelazu Jarinje
Pripadnici KFOR-a na administrativnom prelazu Jarinje

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova raspoređeni su vojnici KFOR-a, koji će u naredne dve nedelje nadgledati sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine o deeskalaciji.

U skladu sa tim dogovorom, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU povukli su se u subotu sa Jarinja i Brnjaka, a uklonjene su i barikade koje su postavilli Srbi sa severa Kosova.

Komandant Kfora general major Franko Federiči posetio je jedinice međunarodne misije, prenosi agencija Fonet pozivajući se na portal Kossev.

Sledeće dve nedelje Kfor će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na Severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine, u sklopu dijaloga u Briselu, podsetili su iz Kfora.

„Jedinice Kfora su u potpunosti spremne da obavljaju ovaj važan zadatak u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, rekao je general Federiči, a prenosi Fonet.

Očekuje se da se u ponedeljak od 8 sati ujutru normalizuje saobraćaj i da tada počne da se primenjuje dogovor o nalepnicama koje će se stavljati i na srpske i na kosovske registarske tablice i prekrivaće državne oznake na tablicama.

Prema sporazumu o deeskalaciji, predviđeno je da nalepnice budu privremeno rešenje, a da trajno pronađe radna grupa koju će činiti predstavnici Beogada, Prištine i EU. Rok za pronalaženje trajnog rešenja je šest meseci.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godrfi napisao je na svom Tviter nalogu da je "zadovoljan što vidi da se u potpunosti implementira sporazum iz Brisela."

"Sloboda kretanja i trgovine je osnova za regionalnu integraciju i ekonomski prosperitet. Sada se moramo fokusirati na pronalaženje trajnog rešenja", piše Godfri.

Kriza na severu Kosova počela je 20. septembra kada je vlada Aljbina Kurtija odlučila da vozila sa srpskim registarskim oznakama, pri ulasku na Kosovo, treba da stave privreme tablice. Prema Sporazumu o slobodi kretanja iz 2011, vozila sa oznakama Republike Kosovo (RKS) morala su da stavljaju privremene tablice pri ulasku u Srbiju. Taj princip je potvrđen i 2016, ali je dogovor tada oročen na pet godina i istekao je sredinom septembra 2021. Trajno rešenje sada će tražiti radna grupa, predviđena sporazumom o deeskalaciji.

XS
SM
MD
LG